Nove nade za RTB Bor

15.12.2011. | Tanjug

Osnivanje zajedničkog preduzeća spajanjem RTB-a Bor i Fabrike kablova iz Jagodine, potez je od kojeg bi, kako ocenjuju stručnjaci, profitirale obe kompanije. Fuzija ova dva preduzeća dovela bi do stvaranja velikog izvoznog giganta, koji bi, u perspektivi mogao doneti izvozne prihode veće i od jedne milijarde evra, pogotovo u svetlu trenda rasta cene bakra na svetskom tržištu, a samim tim i proizvoda njegove više faze prerade, navodi se u analizi koju je objavio sajt makroekonomija.org.

"Fabrika kablova Jagodina je najveća fabrika te vrste u regionu i četvrta, po veličini, na kontinentu. Godišnji proizvodni kapaciteti iznose oko 45.000 tona energetskih kablova i oko 20.000 tona telekomunikacionih kablova". "Upošljavanjem punih kapaciteta fabrika bi mogla realizovati od 150 do 200 miliona evra izvoza na godišnjem nivou. Trenutni obim poslovanja dostiže oko 15% proizvodnih kapaciteta".

Međutim, u tekućem poslovanju Fabrike kablova postoje tri akutna problema - nedostatak obrtnih sredstava za sirovinu, zastarelost opreme i tržišta za raspoložive kapacitete. U tom kontekstu su, nova topionica i fabrika sumporne kiseline projekat su budućnosti i za RTB Bor i za Srbiju. Kapacitet nove Topionice je prerada 400.000 tona koncentrata bakra godišnje i proizvodnja 80.000 do 85.000 tona bakra.

Sa druge strane, predstavnici američke rudarske kompanije Freeport McMoRan potvrdili su interesovanje za istraživanje ležišta RTB Bora i da spremaju konkretnu ponudu za saradnju. Kako je objavljeno na sajtu RTB Bor, to je potvrđeno u razgovoru sa rukovodstvom Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski ocenio je da je "u ovom trenutnku veoma važno da su za kombinat bakra počeli da se interesuju veliki rudnici". Spaskovski je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ova američka kompanija, od svih rudnika u svetu, za saradnju odabrala upravo srpski RTB Bor.

 

 

Komentari: 1

Ива 15.12.2011 14.37.09

Као и увек америчке компаније су заитересоване да прошире свој утицај и на фин начин узму све што им треба...катастрофа.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...