Usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama

23.11.2011. | Beta

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koji, prema rečima predlagača, treba da podstakne javno-privatno partnerstvo i privuče domaće i strane investitore i banke da učestvuju u finansiranju projekata od opšteg interesa.

Kako se navodi, kroz takvo partnerstvo trebalo bi da se sprovedu infrastrukturni projekti koji na izgradnju čekaju godinama, a koji se odnose na modernizaciju putne i komunalne infrastrukture i pružanja usluga od javnog značaja, za šta je neophodno privući privatne investicije.

Novi zakon, koji uvodi mogućnost javno-privatnog partnerstva, omogućiće lokalnim samoupravama da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja Vlade, a cilj zakona je uspostavljanje dugoročnog partnerskog odnosa javnog i privatnog sektora.

Javno-privatno partnerstvo može biti ugovorno ili institucionalno, kroz osnivanje zajedničkog preduzeća koje će sprovoditi određene projekte.

Zakon uvodi novi mehanizam investiranja između javnog i privatnog partnera i omogućava više modela povezivanja. Među njima je i mogućnost da privatni investitor svojim sredstvima izgradi školu ili obdanište, a lokalna samouprava da plaća naknadu i da se nakon određenog vremena ti objekti vrate lokalnoj samoupravi.

Utvrđeno je da će za projekte od nacionalnog značaja biti zadužena Vlada Srbije, a za one koji su od lokalnog značaja lokalna samouprava.

 

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...