INFONET-468X60-BANNER

Biomasa istovremeno dobija prvu berzu i oštre kritike

07.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Holandsko društvo APX-Endex zvanično je u Amsterdamu otvorilo vrata prve berze biomase na svetu.

Mesto trgovine, specijalizovano za obnovljivu energiju biomase (organske materije biljnog ili životinjskog porekla koje mogu da postanu izvor energije) i naročito za pelet, otvorilo je svoja vrata prošlog četvrtka, 3. novembra, u Amsterdamu istovremeno sa otvaranjem novog sedišta preduzeća APX-Endex u ovom gradu.

Prva berza ove vrste na svetu, prema rečima Erik-Jana Haderinha (Eric-Jan Hadderingh), portparola operatera berze, biće vođena od strane društva APX-Endex, u saradnji sa roterdamskom lukom, gde će biti prosleđivan i skladišten pelet i drugi materijali u očekivanju njihovog transporta ka fabrikama za preradu.

Funkcionišući kao obična berza, s tim što će biti otvorena samo ponedeljkom i četvrtkom popodne, nada se da će do kraja prve godine svog postojanja objediniti desetak preduzeća, među kojima i "velika energetska društva" koji će koristiti njene usluge kako bi završile transakcije.

Preduzeće APX-Endex bavi se ekonomskim programima specijalizovanim u oblastima energije, kao što su gas i električna energija u Belgiji, Velikoj Britaniji i Holandiji. "Još 2008. godine pokrenuli smo indeks referentnih cena za sertifikovani pelet, ali postojala je velika tražnja za stvarnim mestom trgovine", objasnio je Haderinh, procenjujući da je biomasa "nosilac tržišta".

Biomasa se smatra neutralnom po pitanju emisija CO2. Greenpeace, sa druge strane, tvrdi u izveštaju koji je objavljen prošle srede da sagorevanje šumske biomase u velikim količinama u stvari više zagađuje nego što to čine benzin ili ugalj.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;