INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pepeo bi trebalo više da se koristi u Srbiji

07.11.2011. | RTV

Leteći pepeo koji nastaje sagorevanjem uglja u termoelektranama, minimalno se koristi u Srbiji, budući da se od šest miliona tona, koliko se godišnje proizvede, koristi samo 2,7% i to industriji cementa.

Na Srebrnom jezeru, na seminaru za novinare o zaštiti životne sredine u organizaciji EPS-a rečeno je da je procenjeno da bi korišćenjem letećeg pepela izgradnja autoputeva bila od 30 do 80% jeftinija u odnosu na upotrebu konvencionalnih sredstava. Naglašeno je da bi država Srbija, kao vlasnik EPS, mogla da donese odluku da pepeo za potrebe izgradnje puteva u zemlji bude besplatan.

Pepeo se najviše upotrebljava u putogradnji u Engleskoj, SAD, Holandiji, i to najviše za trup puta, preko koga slede ostali slojevi, objasnio je Mihajlo Gavrić, direktor za zaštitu životne sredine u EPS. Pošto je EPS dobio rešenje u kome piše da se ne radi o opasnom materijalu i propisane su posebne procedure i dozvole za njegov izvoz, sada postoji mogućnost i izvoza tog pepela iz Srbije, rekao je direktor Gavrić. Za uvoz pepela iz Srbije već postoji interesovanje Hrvatske, pošto se tamo on više koristi u izgradnji puteva, kazao je Gavrić.

Procenjuje se da bi pepeo i u cementnoj industriji u Srbiji mogao više da se koristi i to od oko 600.000 do 800.000 t godišnje, što je oko 10 do 12% ukupne količine koja se godišnje proizvede u zemlji, rekao je Gavrić i naveo da cementare plaćaju EPS od 10 do 20 €/tonu tog pepela.

Prihodi koji bi se ostvarili od prodaje pepela, ali i gipsa koji bi nastajao kao rezultat rada postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz termoelektrana u sastavu EPS, bili bi upotrebljavani isključivo za zaštitu životne sredine, ističe Gavrić i podseća da EPS sada ima najsavremeniju deponiju u Kostolcu za odlaganje pepela i šljake.

Leteći pepeo i drugi proizvodi od sagorevanja uglja u termoelektranama mogu da se koriste, pored izgradnje i rehabilitacije puteva, i za proizvodnju cementa, betona, keramike, opeke, veziva i maltera na bazi pepela, a moguće je koristiti elektrofilterski pepeo u kozmetičkoj i hemijskoj industriji.

Pepeo je korišćen za izgradnju nekih od najpoznatijih objekata i građevina širom sveta, kao što su tornjevi Kastor i Poluks u Frankfurtu u Nemačkoj, most East bridge u Danskoj, za Burj Dubai, međunarodni rečni terminal Norfolk u SAD, rečne brane u Francuskoj i Grčkoj i niz drugih objekata.

 

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;