Obrazovani i dalje odlaze iz Srbije

03.11.2011. | 24 sata

Prema nezvaničnim podacima, Srbija je, u poslednjih nekoliko decenija, ostala bez više od 40.000 stručnjaka sa fakultetskom diplomom. Procena je da od onih koji su bolji život potražili u inostranstvu svaki osmi je elektroinženjer. Dijaspora broji više od 10.000 naučnika istraživača. Istraživanjima OECD-a iz 2005.godine pokazuje da se svaka deseta fakultetski odrazovana osoba iz Srbije i Crne Gore selila u inostranstvo. Istraživanja iz 2002. pokazuju da je skoro 2.800 takvih otišlo 1992. godine, a njih više od 2.200 je napustilo Srbiju 2000. godine.

Svaka deseta osoba koja je napustila Srbiju i živi u inostranstvu radi u oblasti IT i računarstva. Slede bankari i finansijski sektor, dok građevinci i arhitekte čine 6% ukupnog broja stručnjaka, pokazuje anketa Ministarstva za dijasporu i Infostuda, u kojoj je učestvovalo oko 1.000 naših građana iz dijaspore. Svaki drugi anketirani završio je fakultet, a svaki četvrti ima i magistraturu ili doktorat.

"Većina srpske naučne dijaspore nalazi se u SAD, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, a u poslednje vreme i u Španiji. Najviše su odlazili stručnjaci za informacione tehnologije i diplomci prirodnih nauka", navode u Ministarstvu prosvete i nauke.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihailo Crnobrnja podseća da je Srbija na nedavno objavljenoj listi Svetskog ekonomskog foruma prema odlivu mozgova na 139. mestu, od 141 zemlje. "Mnogi diplomci odlaze u Kanadu i SAD. Kanada procentualno prima više stranaca, godišnje oko 300.000, a ima 32 miliona stanovnika, dok SAD ima čak 300 miliona stanovnika, a izdaje takođe oko 300.000 imigracionih viza", objašnjava Crnobrnja. On smatra da preko okeana dobro prolaze elektrotehnička znanja, tehnologija, te i mašinski inženjeri. Ekonomisti, kako kaže, imaju veoma jaku konkurenciju, jer svaka zemlja produkuje mnogo svojih stručnjaka.

Zemlje u koje se najviše odlazi: Zanimanja koja se traže:
Sjedinjene Američke Države Elektrotehničari
Kanada Tehnolozi
Australija Mašinski inženjeri
Nemačka Bankari
Francuska Građevinci
Velika Britanija Arhitekte
Španija Lekari i zubari

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?