INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sa Rumunima o Koridoru XI i o gasovodu

02.11.2011. | B92

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije saopštilo je da je Jon Ariton (Ion Ariton), rumunski ministar za ekonomiju, trgovinu i biznis rekao da je Rumunija zainteresovana za izgradnju saobraćajnog koridora 11. U razgovorima između rumunskog ministra i srpskog ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića naglašeno je da bi tim autoputem Rumunija preko Srbije i Crne Gore bila povezana sa italijanskim gradom Barijem.

Ariton, koji se nalazi u rumunskoj delegaciji koju predvodi predsednik Trajan Basesku, razgovarao je sa ministrom Mrkonjićem i o projektu Panevropskog naftovoda PEOP, o povezivanju gasovodnih sistema u regionu, kao i o projektu izgradnje dalekovoda od 400kV.

Naglašeno je da značajno mesto u sistemu regionalnog povezivanja gasovoda zauzima povezivanje gasovodnih sistema Srbije i Rumunije, a naročito već usaglašena potreba izgradnje gasovoda Mokrin - Arad. Predviđena dužina ovog dvosmernog gasovoda je 76km.

Projektom Panevropskog naftovoda PEOP predviđeno je da se nafta iz Kaspijskog regiona preko Rumunije, Srbije i Hrvatske transportuje do Italije, odakle bi postojećim sistemom evropskih naftovoda bile snabdevane rafinerije zapadne i centralne Evrope. U tom projektu aktivno sarađuje Javno preduzeće Transnafta iz Pančeva, navodi se u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;