INFONET-468X60-BANNER

Zaokret u proizvodnji elemenata retkih zemalja

31.10.2011. | SEEbiz

Oko 95% ukupne svetske proizvodnje elemenata ruda retkih zemalja proizvodi Kina. Državna kompanija Bautou Group poseduje sama više od 60% te proizvodnje. Nakon što su cene retkih zemalja pale za oko 20%, uprava te kompanije objavila je obustavu proizvodnje s namerom da se stabilizuje tržište i uravnoteži odnos nabavke i potražnje.

Kina je i ranije manipulisala cenama elemenata ograničavanjem nabave, kad je 2008. godine uvela moratorijum sličan sadašnjem. Peking je pokazao da je voljan koristiti svoju tržišnu dominaciju kao pomoć u spoljnjoj politici kad je, oktobra 2010, obustavio pošiljke Japanu, tokom jednog teritorijalnog spora s Tokijem. Istog meseca, američko Ministarstvo odbrane raspravljalo je o nacionalno-bezbednosnim implikacijama kineske kontrole tržišta retkim zemljama zbog toga što ključne tehnologije zahtevaju upotrebu tih materijala.

Iako Kina trenutno gotovo drži monopol na ove ključne resurse, ta bi se dominacija uskoro mogla poljuljati jer su njenim trgovinskim partnerima dozlogrdile manipulacije distributivnim lancem.

Neki proizvođači, uključujući Toyotu i General Motors, već razvijaju procese kojima se na najmanju moguću meru smanjuje upotreba retkih zemalja u dizajnu vozila, kaže Matju Fusareli (Matthew Fusarelli), lider istraživanja u globalnoj kompaniji AME Group: "Elementi retkih zemalja u velikom stepenu mogu biti zamenjeni. Proizvođači elektronike mogu vremenom da izmene svoje proizvodne procese kako bi upotrebljavali manje retkih zemalja, ili, čak, kako ih ih uopšte ne bi koristili."

Edru Bladvort (Andrew Bloodworth) kaže da nije potrebno mnogo novih proizvođača da se promeni zavisnost o Kini: "Količina koju koristimo, u poređenju s industrijskim metalima, apsolutno je sićušna. Prošle godine, u svetu smo iskopali 17 do 18 miliona tona bakra, a retkih zemalja samo oko 130 do 140 hiljada tona. Samo par novih rudnika već će potpuno promeniti sliku."

Novi rudnici su u planu u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Australiji. Drugi rudnici, nekad zatvoreni ili konzervirani zbog nekonkurentnosti kineskim rudnicima, sad se pripremaju za proizvodnju. Jedan od njih je rudnik Molycorp, u kalifornijskom mestu Mauntin Pas (Mountain Pass) koji je zatvoren 2002. godine kada je Kina preplavila tržište jeftinim retkim zemljama.

Direktori Molycorpa kažu da su u međuvremenu otkrivena nova nalazišta retkih zemalja u tom rudniku, te očekuju da će on do 2014. biti jedan od najvećih svetskih proizvođača elemenata retkih zemalja.

Povezani sadržaji na portalu Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 2

Aleksandra Jovanović 08.11.2011 14.50.02

"Zamolio bih redakciju da ubuduce obrati paznju na prevode sa engleskog da nebi parali usi svojim citaocima. "Rare earth metals" se ne prevode kao "retka zemlja" nego kao RETKI ZEMNI METALI. Hvala."

Odgovor redakcije portala Gradjevinarstvo.rs:

Poštovani Branko,


Hvala na sugestiji. Redakcija portala Gradjevinarstvo.rs trudi se da prenese što više informacija, pa se mogu desiti propusti. Uveravam Vas da nemamo nameru da našim čitaocima "paramo uši", te se trudimo da termini koje prevodimo budu adekvatni - prihvaćeni u stručnim krugovima određene oblasti i u duhu srpskog jezika. Nekada to nije moguće učiniti jer se dešavalo da ne nalazimo na prevode termina pošto su ovde novi ili su ostavljani u izvornom obliku, a nekada je, kao što je slučaj sa "retkim zemljama", uzet prevod koji zvuči rogobatno, ali je već prihvaćen u javnosti. Budući da se i srpski jezički stručnjaci vode ovom logikom, nismo hteli da izigravamo veće katolike od pape. Dakle, termin "retke zemlje" namerno koristimo jer je široko rasprostranjen. Termin se bukvalno prevodi i na francuskom (terres rares) i na nemačkom (seltene erden).

Branko 07.11.2011 10.55.45

Zamolio bih redakciju da ubuduce obrati paznju na prevode sa engleskog da nebi parali usi svojim citaocima. "Rare earth metals" se ne prevode kao "retka zemlja" nego kao RETKI ZEMNI METALI. Hvala.

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;