INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

OIE - srpska šansa (video)

17.10.2011. | RTS

Energetsko siromaštvo najveća je kočnica razvoja svetske ekonomije i otvaranja novih radnih mesta, upozorava generelni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun. Upravo zbog toga, prvi čovek svetske organizacije smatra da za dve decenije struju moraju imati svi građani sveta. Istovremeno, treba imati na umu da je planeti potrebna čista energija.

Na Forumu o evropskoj energetskoj budućnosti u Ženevi, predočene su mogućnosti gradnje novih kapaciteta. Srbija je, sa EPS-ovim projektima obnovljivih izvora, privukla pažnju investitora.

Srbija ima velike mogućnosti za investiranje u tu oblast. EPS računa da nove kapacitete dobije već 2015. godine. "Sasvim sigurno biće hidroelektrana na Ibru, ja se nadam i na Velikoj Moravi. Tu je i vetar i male hidroelektrane, što daje 100-200 novih megavata", rekao je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

EPS-ovi projekti zaiteresovali su investitore i proizvođače opreme. U Evropskoj uniji najavljuju ulaganje u zelene kilovate iz Srbije. "Vidimo da se Srbija sprema da postane deo evropskog energetskog tržišta, što je veoma dobro. Infrastruktura u tome igra veoma veliku ulogu. Srbija ima centralnu ulogu da te interkonekcije budu izgrađene i imaće podršku Evrope", rekao je Filip Lou, direktor Direktorata za energetiku Evropske unije.

Države treba što pre da naprave dugoročne energetske strategije, zasnovane na otvorenim tržištima bez energetskih monopola. Srbija bi, proizvodnjom čiste energije, mogla značajno da poveća zaradu od izvoza struje. "Svugde je glad za energentima ogromna. Uvoznici su strahovito veliki: i Turska, Grčka, Italija, Hrvatska uvezu 30 do 40% dnevne potrošnje. Mi smo u balansu", rekao je izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković.

 

Mazdar, najveći svetski grad pametne energije, jedini je na svetu čiji se građani snabdevaju isključivo energijom sunca i vetra. U njemu je i sedište svetske Agencije za obnovljive izvore energije. Direktor kompanije Mazdar u Abu Dabiju sultan Ahmed Al-Džaber rekao je da je poznato da su obnovljivi izvori energije visoko rangirani u agendi Srbije i da će uskoro Srbija biti zanimljiva destinacija za investitore u obnovljivu energiju.

 

 Evropska energetska budućnost, po oceni stručnjaka, najviše zavisi, ipak od građana. Oni moraju odlučiti hoće li investicije u obnovljive izvore energije ili će živeti sa nuklearkama i rizicima koje one donose.

Link:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;