INFONET-468X60-BANNER

Vikendice nema ko da kupi

06.10.2011. | Večernje novosti

Zbog krize smanjena je potražnja za kućama u okolini Beograda. Vikendice, koje su nekad bile simbol prestiža, gotovo niko ne kupuje. U agencijma za nekretnine kažu da je razlog tome ekonomska kriza koja je uticala na sve segmente u društvu, pa tako i na kupovinu nekretnina u okolini Beograda.

Aleksandra Kon iz agencije Alka kaže da, osim što građani nemaju novca da priušte svojoj porodici vikendicu, oni strahuju i od ceha koji će platiti za renoviranje, održavanje kuće i plaćanje poreza.

"Prodajem manju vikend kuću površine 30m2, sa 12 ari placa, nalazi se u Mladenovcu. Kuća je građena 2004. godine, očuvana i ima zasađen mlad voćnjak. Cena 13.000 evra". Ovo je samo jedan od stotine oglasa za prodaju kuća u okolini Beograda, ali broj kupaca je veoma mali, iako su cene veoma niske. Umesto vikendica, Beograđani sa dubljim džepom sve češće od nasleđenih porodičnih imanja u okolnim selima prave rančeve.

"Vikendice nisu atraktivne od kada je krenuo otkup stanova, jer se građanima više isplati da svojoj deci obezbede prostor za život, nego da kupuju kuće za odmor, što je u današnje vreme luksuz. U ovom trenutku nije atraktivna ni kupovina zemljišta u Grockoj, Boleču i okolini Avale", objašnjava Aleksandra Kon.

Grocka je bila i ostala jedna od najatraktivnijih vikendaških destinacija u Beogradu. Na ovoj opštini ima 7.500 vikendica, a od tog broja trećina je zapuštena. Perica Luković, direktor Turističkog društva Grocka, kaže da je prvi talas napuštanja vikendica bio početkom 90-ih godina kada zbog inflacije i naglog osiromašenja brojne porodice nisu bile u stanju da dolaze i održavaju kuće.

"Nestabilna politička situacija u ovoj opštini, neuređena infrastruktura, preveliki nameti, korupcija, uz ekonomsku krizu i nedostatak novca kod srednje klase, glavni su razlozi zašto su napuštene vikendice, ali i zašto nemaju kupce", kaže Perica Luković.

Broj onih koji napuštaju grad i odlaze na periferiju radi mira i jeftinijeg života je mali. Vikendaša više nema.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;