INFONET-468X60-BANNER

Alfa-plam ima spreman plan za nastupajuću krizu

15.08.2011. | Economy

Preduzeće Alfa-plam iz Vranja spremno je da se samostalno izbori sa posledicama eventualne nove, ekonomske krize i ne očekuje nikakvu konkretnu pomoć od Vlade Srbije ili banaka, izjavio je direktor tog preduzeća Velin Ilić. "Mi ništa ne očekujemo ni od vlade ni od poslovnih banaka, a Alfa već više od deset godina ne koristi nikakve kredite i radi isključivo sopstvenim kapitalom. Zbog toga smo, u navedenom periodu, bolje poslovali od drugih", rekao je Ilić za agenciju Tanjug.

Na opasku da krediti za pospešivanje proizvodnje imaju stimulativnu funkciju i da će se najavljene mere vlade usmeriti ka izvozno orijentisanim preduzećima, Ilić podseća da se takva ekonomska politika vodi, pre svega, u stabilnim ekonomijama i stabilnim vremenima.

"Mi, na ovim balkanskim prostorima smo, što svojom, što tuđom krivicom, skoro zaboravili na sve što je normalno (u poslovanju)", tvrdi direktor ovog preduzeća koje više od 50% svoje godišnje proizvodnje plasira na strana tržišta.

Ilić kaže da on i drugi rukovodioci u Alfa-plamu nemaju dilemu da će dužnička kriza iz Amerike i Evropske unije, "koliko god se mi otimali", žestoko zapljusnuti Srbiju i da zbog toga već imaju spreman program kako da posluju u nepovoljnijim uslovima od sadašnjih.

Predviđamo, kaže Ilić, da će kompanija Alfa - najveći srpski i peti po veličini evropski proizvođač grejnih tela - zbog nove krize, morati da računa, u narednom periodu, na osetno manji plasman proizvoda. "Naši štednjaci su roba široke potrošnje. Svaka, makar i najmanja kriza, najpre pogađa baš naše kupce i najviše će stradati upravao ova kategorija potrošača", ističe Ilić.

On navodi da oni pažljivo prate ekonomsku situaciju, posebno u zemljama koje su tradicionalni kupci ove srpske robe. "Trenutno smo usmerili pažnju na tržište grejnih tela u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Švedskoj, jer će nam signali iz tih zemalja biti barometar za poslovanje kada kriza poprimi šire razmere“, rekao je direktor vranjanske fabrike. 

Oko 850 zaposlenih u Metalnoj industriji Alfa-plam godišnje proizvedu oko 165.000 jedinica na čvrsta, tečna i gasovita goriva i ostvare promet od 36 miliona evra. Od ukupne proizvodnje, prošle godine 94.000 grejnih tela prodato je na inostranom tržištu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;