Italija gradi najveći viseći most na svetu

27.02.2009. | HRT

Italija će graditi najveći viseći most na svetu. Italijanska vlada je objavila šest milijardi evra vredan plan za masivnu strukturu koja će povezivati kopno čizme – Kalabriju sa Sicilijom.

Kritičari ističu da je ovaj megalomanski projekt preskup te da nije pametno upuštati se u gradnju ovakvog diva u regiji koju često pogađaju potresi. Inženjeri upozoravaju da će građevina biti ranjiva i zbog jakih vetrova koji tu duvaju. 

Istina je da košta šest milijardi evra, ali projekt je takav, rekao je italijanski ministar javnih radova Altero Matteoli: - Most će nas naterati da popravimo autoputeve, infrastrukturu i luke. To je zaista mnogo posla kojim ćemo unaprediti turizam, ističe Matteoli.

Izgradnja bi mogla početi već ove godine, ali bojazan izaziva i činjenica da bi od ovog projekta najviše koristi mogle imati građevinske kompanije u rukama italijanske mafije.

Berlusconi - za, Prodi - protiv

Administracija Romana Prodija nazvala je ovaj projekt najbeskorisnijim i najštetnijim planom u poslednjih 100 godina. Međutim, kad je Silvio Berlusconi prošle godine ponovno izabran za premijera, vratio je projekat na dnevni red. Tvrdi da će se tako otvoriti hiljade radnih mesta, oporaviti turizam i popraviti prometne veze između tog dela kopna i Sicilije, što će zameniti trajektne linije.

Most bi trebalo da izdrži 5.000 automobila u jednome satu, ali i brze vozove. Još su stari Rimljani sanjali o mostu koji će povezivati kopno i veliko ostrvo Siciliju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...