INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hotel na Kosančićevom vencu?

08.06.2011. | E-kapija

Plan urbanističkog preuređenja dela Kosančićevog venca, između ulica Karađorđeve, Pariske i Velikih stepenica, od utorka (7.6) stavljen je na javni uvid u zgradi Gradske uprave.

Reč je samo o redizajnu radi boljeg iskorišćenja ovog atraktivnog prostora, kažu u Centru za planiranje urbanog razvoja, koji je napravio Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac.

Međutim, u Društvu za zaštitu kulturnog dobra Kosančićev venac smatraju da se detaljni urbanistički plan najstarijeg dela Beograda menja na zahtev investitora, zainteresovanih da grade hotel na prostoru između Velikih stepenica i Kalemegdana.

"Sam plan iz 2007. ima katastrofalne nedostake jer predviđa izgradnju višespratnica na lagumima i drastičnu promenu izgleda najstarijeg dela Beograda, iako je on zaštićen kao kulturno dobro", kaže Jelica Ivanović, predsednik Društva. "Ko je još čuo da se izgled najstarijeg dela grada čuva gradnjom zgradurina od stakla?"

U Centru za planiranje urbanog razvoja nisu potvrdili informaciju o izgradnji hotela na špicu Kosančićevog venca, ali je nisu ni popuno opovrgli. "Izmene plana su u suštini tehničke, u domenu urbanog dizajna, da bi se racionalnije organizovala gradnja na ovom atrktivnom prostoru", kaže arhitekta Milan Popović.

"Plan ne određuje striktno da se tu izgradi hotel, ali po generalnom planu to je moguće. Izmene plana predviđaju izgradnju još jednih stepenica paralelno sa Velikim, radi lakše komunikacije u bloku, a ovo doterivanje odvija se u sklopu rekonstrukcije cele Karađorđeve ulice, koja će posle izmeštanja tranzitnog saobraćaja postati atrakcija Beograda. Da bi grad na pravi način sišao na reku neophodno je napraviti sadržaje koji će na ovaj prostor dovesti ljude."

 

Komentari: 1

Branka 06.01.2024 00.03.19

Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem zasto se cela ulica ne pobuni. Ovo je skandal. Najlepsa ulica je unistena. Zato Beograd nikad nece biti Rim, Pariz, Beč....

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;