IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Hotel na Kosančićevom vencu?

08.06.2011. | E-kapija

Plan urbanističkog preuređenja dela Kosančićevog venca, između ulica Karađorđeve, Pariske i Velikih stepenica, od utorka (7.6) stavljen je na javni uvid u zgradi Gradske uprave.

Reč je samo o redizajnu radi boljeg iskorišćenja ovog atraktivnog prostora, kažu u Centru za planiranje urbanog razvoja, koji je napravio Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac.

Međutim, u Društvu za zaštitu kulturnog dobra Kosančićev venac smatraju da se detaljni urbanistički plan najstarijeg dela Beograda menja na zahtev investitora, zainteresovanih da grade hotel na prostoru između Velikih stepenica i Kalemegdana.

"Sam plan iz 2007. ima katastrofalne nedostake jer predviđa izgradnju višespratnica na lagumima i drastičnu promenu izgleda najstarijeg dela Beograda, iako je on zaštićen kao kulturno dobro", kaže Jelica Ivanović, predsednik Društva. "Ko je još čuo da se izgled najstarijeg dela grada čuva gradnjom zgradurina od stakla?"

U Centru za planiranje urbanog razvoja nisu potvrdili informaciju o izgradnji hotela na špicu Kosančićevog venca, ali je nisu ni popuno opovrgli. "Izmene plana su u suštini tehničke, u domenu urbanog dizajna, da bi se racionalnije organizovala gradnja na ovom atrktivnom prostoru", kaže arhitekta Milan Popović.

"Plan ne određuje striktno da se tu izgradi hotel, ali po generalnom planu to je moguće. Izmene plana predviđaju izgradnju još jednih stepenica paralelno sa Velikim, radi lakše komunikacije u bloku, a ovo doterivanje odvija se u sklopu rekonstrukcije cele Karađorđeve ulice, koja će posle izmeštanja tranzitnog saobraćaja postati atrakcija Beograda. Da bi grad na pravi način sišao na reku neophodno je napraviti sadržaje koji će na ovaj prostor dovesti ljude."

 

Komentari: 1

Branka 06.01.2024 00.03.19

Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem zasto se cela ulica ne pobuni. Ovo je skandal. Najlepsa ulica je unistena. Zato Beograd nikad nece biti Rim, Pariz, Beč....

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;