INFONET-468X60-BANNER

Saradnja banatskih opština sa italijanskim građevinskim firmama

20.05.2011. | eKapija

Osam banatskih opština potpisalo je juče u Beogradu ugovor o saradnji sa kompanijom B.I.C. (Building Investment Construction), čiji su osnivači pet italijanskih građevinskih preduzeća - članice Italijanske privredne komore iz oblasti Isernija.

Saradnja podrazumeva zastupanje opština Zrenjanin, Kikinda, Kanjiža, Senta, Novi Kneževac, Nova Crnja, Žitište i Titel pred evropskim fondovima radi dobijanja bespovratnih finansijskih sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata.

B.I.C. će, u skladu sa potrebama svake opštine, konkurisati za projekte iz oblasti ekologije i životne sredine, obnovljivih izvora energije, javnih infrastrukturnih radova, poljoprivrede, turizma i usluga, za čiju će realizaciju biti obezbeđena sredstva EU.

Ugovor je sa predsednicima opština potpisao predsednik B.I.C. Elviro Ici koji je kazao da ta kompanija namerava da "rame uz rame" participira sa pomenutim opštinama u svim projektima u cilju rešavanja problema u tim sredinama.

On je ukazao na važnost izrade što većeg broja projekata koji obuhvataju zajedničke probleme lokalnih samouprava i istakao da će za njihovu realizaciju pre svega biti obezbeđena sredstva iz fondova EU, ali i da će učestvovati i italijanski investitori.

Načelnik Severnobanatskog okruga Vladimir Ilić kazao je da lokalne samouprave imaju brojne probleme i potrebe i izrazio nadu da će u saradnji sa italijanskim partnerima biti određeni prioriteti i izrađeni projekti kako bi "jedan po jedan problem" bio rešavan.

Prema njegovim rečima, naročito je perspektivna saradnja u oblasti javno-privatnog partnerstva, koje je u Srbiji "na samom početku".

Ilić je ukazao i da opštinama pre svega nedostaju novčana sredstva i nove tehnologije.

Šef odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Alberto Kamarata istakao je da Unija podržava osnaživanje lokalnih samouprava u Srbiji, dodajući da je EU za poslednjih 10 godina u te namene izdvojilo 200 miliona evra.

On je kazao da ova inicijativa predstavlja konkretan doprinos za unapređenje odnosa Srbije i EU, i predstavlja šansu za otvaranje novih radnih mesta i unapređenje kvaliteta života u ovim sredinama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;