INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dulić: Ove godine 500 miliona evra u građevinu

12.04.2011. | Tanjug

Država će u toku ove godine plasirati više od 500 miliona evra u građevinski sektor, izjavio je juče, 11.4, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić u Novom Pazaru otvarajući kancelariju regionalne Inženjerske komore Srbije.

"Mi smo u ovoj godini namerili da investiramo preko 500 miliona evra u velike stambene blokove, socijalnu gradnju stanova i druge delatnosti u kojima, nažalost, u poslednjih 30 godina nije bilo dovoljno ulaganja", istakao je ministar.

On je naveo da je u Srbiji trenutno otvoreno nekoliko stotina gradilišta u okviru državnog programa pomoći građevinarstvu, koji obuhvata oko 240 projekata, da ove godine treba da počne i izgradnja oko 1.700 socijalnih stanova u 17 gradova i opština u Srbiji.

Dulić je istakao da je Srbije prošla izuzetno težak period u građevinarstvu, koji je uporedio sa cunamijem, i naveo da je zbog svetske ekonomske krize u Evropi u 2009. i 2010. posao izgubilo oko pet miliona građevinskih radnika, od čega je u Srbiji između 20 i 40 hiljada radnika direktno ostalo bez posla.

Mnoge građevinske firme u Srbiji su, prema njegovim rečima, doživele takav pad da će im biti potrebne godine da se povrate.

“Suočeni sa takvim problemom mi smo kao država morali da reagujemo i uradili smo nešto što nije rađeno u poslednjih 30 godina - pokrenuli smo najveći investicioni ciklus u građevinskom sektoru tako da se sredstva iz budžeta preusmere u gradnju stadiona, obdaništa, bolnica, stanova i drugih objekata”, rekao je on.

Dulić je istakao i da bi bez tog programa građevinarstvo u Srbiji doživelo potpuni kolaps, kao što se desilo u Rumuniji, gde je prošle godine pad građevinskog sektora bio čak 89 odsto. On je kazao da ta zemlja nije na vreme ušla u velike državne projekte i da je zbog toga u Rumuniji nestao veliki broj građevinskih firmi.

Dulić se juče u Novom Pazaru sastao i sa predsednicima opština Tutin, Sjenica i Raška sa kojima je razgovarao o građevinarstvu, urbanizmu i rešavanju ekoloških problema.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;