PRIJAVA-468X60-BANNER

U Srbiji se koristi samo 2,7 odsto elektrofilterskog pepela

01.03.2011. | Tanjug

U Srbiji se u građevinske svrhe koristi veoma malo elektrofilterskog pepela iz termoelektrana - samo 2,7 odsto od ukupno šest miliona tona, koliko se godišnje proizvede u našoj zemlji, rečeno je juče za okruglim stolom na kome je bilo reči o mogućnosti korišćenja otpada.

Elektrofilterski pepeo se u Srbiji koristi samo za potrebe cementne industrije, a trenutno se ni jedna deonica puta ne gradi uz korišćenje tog materijala, iako bi njegovo korišćenje moglo doprineti uštedama u izgradnji donjih slojeva puta za 30 do 80 odsto, saopšteno je na okruglom stolu "Otpad može da se koristi - pepeo kao građevinski materijal", u organizaciji Internet časopisa Balkanmagazin.

Nedovoljna primena pepela u građevinskoj industriji posledica je trenutne zakonske regulative za tu oblast, pa bi trebalo da se donese uredba o obaveznoj primeni elektrofilterskog otpada u građevinske svrhe, rekla je projekt menadžer Privredne komore Srbije Ljiljana Tanasković.

Ona je navela da se u termoelektranama u Srbiji godišnje potroši oko 35 do 40 miliona tona uglja, pri čemu se proizvede oko pet do šest miliona tona elektrofilterskog otpada i šljake.
 
Za sada se celokupna količina ovog otpada odlaže na deponije koje su u neposrednoj blizini termoelektrana, rečnih tokova i naseljenih mesta i zauzimaju površinu oko 1.600 hektara plodnog zemljišta, naglasila je Tanasković i dodala da je najzastupljeniji pepeo u Srbiji onaj iz Termoelektrane Nikola Tesla i termolektrana u Kostolcu.

Ona je navela da elektrofilterski pepeo kao otpad stvara velike probleme i negativno utiče na životnu sredinu, jer se lako prenosi vazdušnim strujanjima i na taj način direktno zagadjuje vazduh, tlo, biljni svet i površinske vode.

Njegovim korišćenjem u gradjevinarstvu i putogradnji značajno bi se smanjila količina pepela na deponijama, što bi pozitivno uticalo na životnu sredinu, a ostvarile bi se i značajne uštede u gradjevinarstvu, rekao je predstavnik službe za zaštitu životne sredine Elektroprivrede Srbije Saša Miletić.

On je istakao da se u 15 zemalja Evropske unije godišnje utroši oko 18 miliona tona pepela i to za izgradnju puteva i proizvodnju betona i cementa i naglasio da su neki od najznačajnijih objekata, zgrada, puteva, brana u Evropi i svetu izgradjeni uz korišćenje tog pepela.

Miletić je objasnio da je izvoz pepela iz Srbije otežan zbog troškova transporta, ali da EPS ima u planu da izgradi dva lučka kapaciteta za te potrebe.

Elektrofilterski pepeo u Srbiji se ne plaća za infrastrukturne potrebe zemlje, a plaća se za potrebe cementne industrije, rekla je predstavnik JP "Puteva Srbije" Biljana Vuksanović i izrazila očekivanje da će pepeo početi da se upotrebljava i u izgradnji Koridora 10.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;