SFSOPLATE-468X60-BANNER

U Srbiji se koristi samo 2,7 odsto elektrofilterskog pepela

01.03.2011. | Tanjug

U Srbiji se u građevinske svrhe koristi veoma malo elektrofilterskog pepela iz termoelektrana - samo 2,7 odsto od ukupno šest miliona tona, koliko se godišnje proizvede u našoj zemlji, rečeno je juče za okruglim stolom na kome je bilo reči o mogućnosti korišćenja otpada.

Elektrofilterski pepeo se u Srbiji koristi samo za potrebe cementne industrije, a trenutno se ni jedna deonica puta ne gradi uz korišćenje tog materijala, iako bi njegovo korišćenje moglo doprineti uštedama u izgradnji donjih slojeva puta za 30 do 80 odsto, saopšteno je na okruglom stolu "Otpad može da se koristi - pepeo kao građevinski materijal", u organizaciji Internet časopisa Balkanmagazin.

Nedovoljna primena pepela u građevinskoj industriji posledica je trenutne zakonske regulative za tu oblast, pa bi trebalo da se donese uredba o obaveznoj primeni elektrofilterskog otpada u građevinske svrhe, rekla je projekt menadžer Privredne komore Srbije Ljiljana Tanasković.

Ona je navela da se u termoelektranama u Srbiji godišnje potroši oko 35 do 40 miliona tona uglja, pri čemu se proizvede oko pet do šest miliona tona elektrofilterskog otpada i šljake.
 
Za sada se celokupna količina ovog otpada odlaže na deponije koje su u neposrednoj blizini termoelektrana, rečnih tokova i naseljenih mesta i zauzimaju površinu oko 1.600 hektara plodnog zemljišta, naglasila je Tanasković i dodala da je najzastupljeniji pepeo u Srbiji onaj iz Termoelektrane Nikola Tesla i termolektrana u Kostolcu.

Ona je navela da elektrofilterski pepeo kao otpad stvara velike probleme i negativno utiče na životnu sredinu, jer se lako prenosi vazdušnim strujanjima i na taj način direktno zagadjuje vazduh, tlo, biljni svet i površinske vode.

Njegovim korišćenjem u gradjevinarstvu i putogradnji značajno bi se smanjila količina pepela na deponijama, što bi pozitivno uticalo na životnu sredinu, a ostvarile bi se i značajne uštede u gradjevinarstvu, rekao je predstavnik službe za zaštitu životne sredine Elektroprivrede Srbije Saša Miletić.

On je istakao da se u 15 zemalja Evropske unije godišnje utroši oko 18 miliona tona pepela i to za izgradnju puteva i proizvodnju betona i cementa i naglasio da su neki od najznačajnijih objekata, zgrada, puteva, brana u Evropi i svetu izgradjeni uz korišćenje tog pepela.

Miletić je objasnio da je izvoz pepela iz Srbije otežan zbog troškova transporta, ali da EPS ima u planu da izgradi dva lučka kapaciteta za te potrebe.

Elektrofilterski pepeo u Srbiji se ne plaća za infrastrukturne potrebe zemlje, a plaća se za potrebe cementne industrije, rekla je predstavnik JP "Puteva Srbije" Biljana Vuksanović i izrazila očekivanje da će pepeo početi da se upotrebljava i u izgradnji Koridora 10.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;