Srbija i Hrvatska do 13. novembra odlučuju o učešću u izgradnji nuklearne elektrane "Belene"

09.11.2010. | Beta

Srbija i Hrvatska do kraja nedelje treba da odluče da li će učestvovati u projektu nuklearne elektrane "Belene" u Bugarskoj, rekao je danas u Bukureštu, gde je bio na samitu o Dunavskoj strategiji, bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je dodao, kako prenose bugarski mediji, da Bugarska mora da odluči o učešću u izgradnji elektrane "Belene" pre posete ruskog premijera Vladimira Putina Sofiji.

- Srbija i Hrvatska treba do kraja nedelje da se izjasne da li će učestvovati u projektu buduće nuklearne elektrane na Dunavu - istakao je Borisov posle skupa dunavskih zemalja.

Na kraju prethodne nedelje, prema saopštenju sa redovne sednice bugarske vlade, vlada u Sofiji pozvala je Srbiju i Hrvatsku da učestvuju u projektu izgradnje druge bugarske nuklearne elektrane.

Bugarski premijer je, kako navode mediji, pozvao zvanične dopise srpskom predsedniku Borisu Tadiću i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i pozvao dve zemlje da u "Belenu" imaju učešće od procenat, procenat i po ili dva.

Borisov je kazao da je pozvao Tadića i Kosor da odgovore do 13. novembra da li su zainteresovani da imaju mali udeo u budućoj nuklearnoj elektrani. Rok je kraj nedelje jer tada u Sofiju stiže ruski premijer na pregovore o energetici.

Borisov je kazao da bi učešće Srbije i Hrvatske u projektu "Belene" garantovalo tržište toj elektrani kada bude izgrađena.

Ažurirana vest (Blic):

Srbija će pokušati da poveća procenat ulaganja u nuklearnu elektranu “Belene” sa ponuđenih jedan do dva odsto na najmanje pet procenata. Za ubeđivanje Bugarske, koja je zvanično pre dva dana pozvala Srbiju i Hrvatsku da ulože 1-2 odsto u “Belene”, domaći zvaničnici imaju rok do subote, do kada susedna država traži odgovor. Većina stručnjaka i nadležnih slaže se da je Bugarska dala kratak rok za odluku o ovoj investiciji, ukupne vrednosti 4-7 milijardi evra - detaljnije na linku ovde

 

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...