INFONET-468X60-BANNER

Srbija i Hrvatska do 13. novembra odlučuju o učešću u izgradnji nuklearne elektrane "Belene"

09.11.2010. | Beta

Srbija i Hrvatska do kraja nedelje treba da odluče da li će učestvovati u projektu nuklearne elektrane "Belene" u Bugarskoj, rekao je danas u Bukureštu, gde je bio na samitu o Dunavskoj strategiji, bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je dodao, kako prenose bugarski mediji, da Bugarska mora da odluči o učešću u izgradnji elektrane "Belene" pre posete ruskog premijera Vladimira Putina Sofiji.

- Srbija i Hrvatska treba do kraja nedelje da se izjasne da li će učestvovati u projektu buduće nuklearne elektrane na Dunavu - istakao je Borisov posle skupa dunavskih zemalja.

Na kraju prethodne nedelje, prema saopštenju sa redovne sednice bugarske vlade, vlada u Sofiji pozvala je Srbiju i Hrvatsku da učestvuju u projektu izgradnje druge bugarske nuklearne elektrane.

Bugarski premijer je, kako navode mediji, pozvao zvanične dopise srpskom predsedniku Borisu Tadiću i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i pozvao dve zemlje da u "Belenu" imaju učešće od procenat, procenat i po ili dva.

Borisov je kazao da je pozvao Tadića i Kosor da odgovore do 13. novembra da li su zainteresovani da imaju mali udeo u budućoj nuklearnoj elektrani. Rok je kraj nedelje jer tada u Sofiju stiže ruski premijer na pregovore o energetici.

Borisov je kazao da bi učešće Srbije i Hrvatske u projektu "Belene" garantovalo tržište toj elektrani kada bude izgrađena.

Ažurirana vest (Blic):

Srbija će pokušati da poveća procenat ulaganja u nuklearnu elektranu “Belene” sa ponuđenih jedan do dva odsto na najmanje pet procenata. Za ubeđivanje Bugarske, koja je zvanično pre dva dana pozvala Srbiju i Hrvatsku da ulože 1-2 odsto u “Belene”, domaći zvaničnici imaju rok do subote, do kada susedna država traži odgovor. Većina stručnjaka i nadležnih slaže se da je Bugarska dala kratak rok za odluku o ovoj investiciji, ukupne vrednosti 4-7 milijardi evra - detaljnije na linku ovde

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;