Baterije čuvaju energiju sunca - Izum inženjera iz "Krušik-Akumulatora"

08.11.2010. Blic

Regionalni lider u proizvodnji nikl-kadmijumovih baterija, valjevski "Krušik-Akumulatori" uskoro bi mogli da počnu proizvodnju akumulatorskih baterija koje su u stanju da skladište energiju sunca i vetra.

Projekat sistema baterije od 12 volti koja bi napajala električne uređaje do dva kilovata snage u jednom stambenom objektu, osmislio je "Krušikov" inženjer Predrag Vuletić. Da bi ova "zelena energija" praktično zaživela, potreban je ozbiljan odnos države prema alternativnim izvorima energije, a ne, kako kaže valjevski stručnjak, "birokratsko insistiranje da se samo za ideju obezbedi 26 dozvola raznih ministarstava".

Valjevo je godinama centar obnovljivih izvora električne energije. "Krušik-Akumulatori" su i pre privatizacije, kao i sada, jedini proizvođač nikl-kadmijumovih i čeličnih sinter akumulatora, dok su prvi solarni paneli proizvedeni krajem osamdesetih godina prošlog veka u tadašnjoj "Elind elektronici".

S obzirom na ograničene prirodne resurse i činjenicu da se razvijeni svet sve više okreće alternativnim izvorima energije, Vuletićev projekat mogao bi da bude novi razvojni pravac valjevske fabrike.

Stručnjak "Krušik-Akumulatora" je, naime, na poslednjoj regionalnoj konferenciji "Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama jugoistočne Evrope" predstavio rad "Sistemi za korišćenje obnovljivih izvora energije", koji je prošao strogu stručnu recenziju.

Reč je o svojevrsnim povezanim sistemima koji podrazumevaju korišćenje tehnologije fotonaponskih solarnih panela ili tehnologije vetrogeneratora, odnosno kombinaciju tih rešenja. Valjevski stručnjak je osmislio i praktičan tehnički obrazac za izbor akumulatorskih baterija, zavisno od vremena korišćenja i potreba potrošača.

- Do sada se niko nije bavio pitanjem skladištenja na taj način prikupljene energije i mislim da sam upravo ponudio optimalno rešenje. Ovakav sistem koji bi, na primer, omogućavao snabdevanje električnom energijom jedne vikendice sa pet sijaličnih mesta, frižiderom, televizorom, ventilatorom i još jednim uređajem koji nije termički, ukupne snage do dva kilovata, uz bateriju od 12 volti i rad od četiri do pet sati sa jednim punjenjem, mogao bi da košta oko 2.500 evra - kaže inženjer Vuletić.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...