INFONET-468X60-BANNER

Baterije čuvaju energiju sunca - Izum inženjera iz "Krušik-Akumulatora"

08.11.2010. | Blic

Regionalni lider u proizvodnji nikl-kadmijumovih baterija, valjevski "Krušik-Akumulatori" uskoro bi mogli da počnu proizvodnju akumulatorskih baterija koje su u stanju da skladište energiju sunca i vetra.

Projekat sistema baterije od 12 volti koja bi napajala električne uređaje do dva kilovata snage u jednom stambenom objektu, osmislio je "Krušikov" inženjer Predrag Vuletić. Da bi ova "zelena energija" praktično zaživela, potreban je ozbiljan odnos države prema alternativnim izvorima energije, a ne, kako kaže valjevski stručnjak, "birokratsko insistiranje da se samo za ideju obezbedi 26 dozvola raznih ministarstava".

Valjevo je godinama centar obnovljivih izvora električne energije. "Krušik-Akumulatori" su i pre privatizacije, kao i sada, jedini proizvođač nikl-kadmijumovih i čeličnih sinter akumulatora, dok su prvi solarni paneli proizvedeni krajem osamdesetih godina prošlog veka u tadašnjoj "Elind elektronici".

S obzirom na ograničene prirodne resurse i činjenicu da se razvijeni svet sve više okreće alternativnim izvorima energije, Vuletićev projekat mogao bi da bude novi razvojni pravac valjevske fabrike.

Stručnjak "Krušik-Akumulatora" je, naime, na poslednjoj regionalnoj konferenciji "Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama jugoistočne Evrope" predstavio rad "Sistemi za korišćenje obnovljivih izvora energije", koji je prošao strogu stručnu recenziju.

Reč je o svojevrsnim povezanim sistemima koji podrazumevaju korišćenje tehnologije fotonaponskih solarnih panela ili tehnologije vetrogeneratora, odnosno kombinaciju tih rešenja. Valjevski stručnjak je osmislio i praktičan tehnički obrazac za izbor akumulatorskih baterija, zavisno od vremena korišćenja i potreba potrošača.

- Do sada se niko nije bavio pitanjem skladištenja na taj način prikupljene energije i mislim da sam upravo ponudio optimalno rešenje. Ovakav sistem koji bi, na primer, omogućavao snabdevanje električnom energijom jedne vikendice sa pet sijaličnih mesta, frižiderom, televizorom, ventilatorom i još jednim uređajem koji nije termički, ukupne snage do dva kilovata, uz bateriju od 12 volti i rad od četiri do pet sati sa jednim punjenjem, mogao bi da košta oko 2.500 evra - kaže inženjer Vuletić.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;