Srbijanski Bomex razmatra preuzimanje Kraljevice

05.10.2010. | Novi list

Nakon Philipa Zeptera i Kermas grupacije Danka Končara, pojavio se novi potencijalni interesent za Brodogradilište Kraljevicu čiji su predstavnici ovih dana obišli škver.

Reč je o Bomex holdingu sa sedištem u Beogradu koji, pored fabrika i filijala u Crnoj Gori, Turskoj, Makedoniji i Rusiji, ima predstavništvo i u Sisku. Pored proizvodnje crne metalurgije, vatrostalnog stakla i građevinarstva, u sklopu Bomex holdinga deluje i istoimeno brodogradilište 4M u blizini Zrenjanina.

Uz čelnog čoveka "Bomexa" Milana Bjelića, kraljevičke navoze posetio je i direktor Bomexove sisačke export-import podružnice Svetozar Krotin, koji je juče (4.10.2010) u kraćem telefonskom razgovoru objašnjavao da je cilj njihove posete bio prvenstveno usmeren ka mogućim oblicima saradnje Bomexovog brodogradilišta i Kraljevice. Krotin je, doduše, na kraju ipak priznao kako nije isključeno da dođe do razgovora oko privatizacije i kupovine kraljevičkog škvera, ali da je o svemu tome još veoma rano govoriti. U Bomexu će narednih dana, na osnovu informacija koje su im prezentovali u Kraljevici, tek utvrditi hoće li i na koji način ići u dalje razgovore u kojima će biti nezaobilazno i Ministarstvo gospodarstva.

Na web stranici Bomexa stoji podatak da ovaj holding zapošljava osam stotina radnika, da su pre dve godine ostvarivali prihod od 160 miliona eura. Krotin za brodogradilište u Zrenjaninu kaže da je reč o greenfield investiciji. Ovo brodogradilište na reci Begej, prema objavljenim podacima, proizvodi više vrsta brodova za rečni i pomorski promet dužine do 135m, uključujući i chemical tankere. Pre dve godine potpisali su sedam ugovora za gradnju brodova i barži, lane za dva tankera za nemačkog naručioca, a u februaru ove godine jedan s Francuzima.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...