INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca otvara pogone praškastih i tečnih materijala u građevinarstvu do sledećeg proleća

28.09.2010. | eKapija

Kompanija "Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca planira da do proleća 2011. godine otvori pogone za proizvodnju praškastih i tečnih materijala za završnu obradu u građevinarstvu. Reč je o postrojenjima sa najsavremenijom tehnologijom za koju se pobrinula nemačka kompanija "M-tec". Ovom investicijom od 10 miliona evra biće obuhvaćeno i reševanje otpadnih voda u pogonima u Gornjem Milanovcu.

Realizacija projekta poverena je beogradskoj kompaniji "Flow plus" i lokalnoj firmi "Arhiplan". U izgradnji novih postojenja u gornjomilanovačkoj fabrici učestvovale su i firme "Interplet gradnja" iz Gornjeg Milanovca, "Statik" iz Kovina, "Grossi" iz Beograda.

- Ova investicija u nove pogone inicirala je i unapređenje i ostalih pogona u smislu rada na poboljšanju životne sredine. Pogon regeneracije rastvarača i pogon za pranje i destilaciju kao i skladište veziva biće značajno unapređeni sa aspekta ekologije. Predviđeni su rezervoari sa duplim plaštom i signalnom instalacijom koji omogućavaju bezbedan rad i sa protivpožarnog aspekta – kaže za "eKapiju" Ratko Bažalac, zamenik direktora kompanije "Flow Plus".

Za sve objekte i spoljne površine, predviđena je izrada glavnog projekata hidrotehničkih instalacija koji radi "Flow plus". Projektom će biti obuhvaćeni stari i novi objekti koji će zadovoljiti sve uslove "Srbijavoda" i Pravilnika o upuštanju voda u gradsko postrojenje za prečišćavanje voda Gornjeg Milanovca.

- Osim investicionog i ekološkog, ovaj veliki projekat je i inženjerski veoma izazovan. Skoro sve inženjerske discipline su prisutne i isprepletane - od tehnoloških postupaka i tretmana otpadnih voda, do konstruktivnih, mašinsko-montažnih, protivpožarnih, elektroenergetskih, hidrotehničkih, geoloških, geodetskih, saobraćajnih i naravno multidisciplinarnih ekoloških studija i analiza – ističe direktor kompanija "Flow plus" Darko Todorović.

"Zvezda-Helios" je privatizovana 2003. godine kada je većinski vlasnik postao slovenački "Helios" iz Domažala.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;