INFONET-468X60-BANNER

Kako se rešiti belih tragova na fasadi?

12.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U poslednje vreme više investitora kontaktiralo je SAR company zbog jednog problema. Naime, fasade sve više novih objekata u Beogradu krase listele, pločice koje imitiraju fasadnu ciglu. Ovo je izuzetno efektan i relativno ekonomičan način da fasada objekta dobije upečatljiv i "bogat" izgled.

Preparati su namenjeni samo za profesionalnu upotrebu

Preparati su namenjeni samo za profesionalnu upotrebu (Foto: SAR company)

Međutim, ono što neretko narušava taj izgled su ružni beli tragovi koji nakon nekog vremena počnu da se pojavljuju, uglavnom iz fuga. Ova pojava se naziva šalitra ili takozvano "osoljavanje" fasade. Kao uzrok mogu se čuti različite stvari - preveliki udeo silikata u lepku, neispoštovana procedura kod ugradnje, padavine koje su se pojavile pre nego što se lepak potpuno osušio, teško je precizirati.

Ono što je sigurno, tragove je izuzetno teško ukloniti pogotovo bez oštećenja podloge, bilo da su to listele ili fuge. Zaštita fuga, kako se ova pojava ne bi ponovila, je takođe bitna stavka.

Nakon čišćenja neophodna je impregnacija (Foto: SAR company)

Jedan od retkih načina da se bezbedno otklone ovi tragovi je profesionalni preparat za čišćenje fasade DESCA-2F španskog proizvođača građevinskih materijala SATECMA. DESCA-2F je specijalno formulisan na bazi neorganskih kiselina, pojačan organskim kiselinama za maksimalu efikasnost. Zbog svog posebnog sastava on ima veliku moć prodiranja i može uklanjanjati pored šalitre i eflorescentnih soli i cement, malter, kamenac i ostatke masti.

Kako bi se obezbedila zaštita od ponovne pojave tragova, fuge treba impregnirati preparatom IMPERMEABILIZANTE 10 AG formulisanim za dugotrajnu zaštitu vertikalnih površina od vode.

Napominjemo da su oba proizvoda profesionalni preparati, pa je njihova primena moguća samo od strane obučenih osoba.

Za ponudu i više informacija o ovom proizvodu kontaktirajte SAR Company.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;