INFONET-468X60-BANNER

Prezentacija regionalne deponije u Bačkoj Palanci - od otpada leti struja, a zimi grejanje

21.01.2009. | eKapija

Godinama je gradska deponija smeća u Bačkoj Palanci veliki problem varoši, jer je tesna, a nalazi se na ulazu u Palanku, pored magistralnog puta iz pravca Novog Sada. U Sali lokalne Skupštine 19. januara održana je prezentacija mogućeg rešavanja ovog problema.

- Nudimo najsavremeniju tehnologiju za termičku obradu otpada. Do sada je za izgradnju deponija trebalo mnogo prostora, a u ovom slučaju radi se o d 4 do 5 hektara zemljišta, uz činjenicu da opštine treba da obezbede infrastrukturu. Proces se zasniva na selekciji komunalnog i industrijskog otpada koji se zatim spaljuje te zimi ovo postrojenje proizvodi toplotnu energiju, a leti struju.

Ekološki, ovaj projekat je po najstrožijim standardima EU, jer je emisija štetnih gasova ravna izduvnim gasovima iz automobila. Ovakva postrojenja postoje u Švajcarskoj i u Italiji, kao i u Celju u Sloveniji. Pilot projekti bi bili u ovom delu Bačke, kao i u Staroj Pazovi, a u Crnoj Gori izabran je Bar - rekao je zastupnik slovenačke firme "KIV Vransko" Zoran Stojadinović.

Cena investicije za 6 opština, koje bi gradile regionalnu deponiju, iznosi oko 20 mil EUR, a za rentabilno funkcionisanje ovog postrojenja potrebno je od 60.000 do 100.000 tona komunalnog i industrijskog otpada. Pod idealnim uslovima, a to znači da se sve potrebne dozvole za izgradnju obezbede u roku, računajući građevinske radove i montiranje opreme, prerada otpada mogla bi da počne za 2 godine.

Predsednik SO Bačka Palanka, Kosta Stakić, kaže da je ovo samo jedna od prezentacija projekta rešavanja problema komunalnog otpada. To treba da procene nadležne stručne službe, a potom se treba usaglasiti sa ostalim opštinama iz regiona i nadležnim iz Ministarstva energetike odnosno Vlade Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;