Poljoprivredni koledž u Kentu dobio PassivHaus sertifikat

29.08.2010. | Building UK

Poljoprivredni koledž u Kentu prva je zgrada obrazovne institucije u Velikoj Britaniji koja je dobila sertifikat za izuzetno nisku potrošnju energije - PassivHaus. Zgrada u kojoj će biti smeštene prostorije za predavanje i izložbeni prostor biće otvorena za korišćenje u toku ove godine.

Nova zgrada u okviru poljoprivredne škole Hadlow College u Kentu ima površinu od 345m2. Za gradnju su korišćeni drveni paneli i postignuta je veoma niska propusnost vazduha od 0.34m3/h/m2.

Gradnja je poverena kompaniji Eurobuild iz Sussex-a koja se specijalizovala za gradnju zgrada sa niskom potrošnjom energije i onih koje će poneti PassivHaus sertifikat.

U Velikoj Britaniji PassivHaus standard je sve popularniji a prošlu godinu je obeležila gradnja jedne takve kuće u ruralnom području (klikni na tag Denby Dale ispod teksta). Takođe, pokušana je i rekonstrukcija kuće iz 19. veka, ali uz ogromna ulaganja i izbegavanje ozbiljnijih zahvata, ovaj pokušaj nije uspeo.

Više o PassivHaus sertifikatu potražite na našem sajtu klikom na tag "PassivHaus" ispod teksta. Inače, ovaj sertifikat postavljen u Darmštatu, Nemačka, sve je popularniji u Centralnoj Evropi, Velikoj Britaniji i SAD jer ograničava potrošnju energije za grejanje u zgradama na 3 litra lož ulja po kvadratu godišnje (15kWh/m2 godišnje). Kako bi bilo moguće postići ovu potrošnju zgrade nemaju aktivan sistem za grejanje već se zagrevanje prostora vrši toplim vazduhom iz KGH sistema. Ovo zahteva izuzetnu izolaciju i zaptivenost (vidi više na tagu "curenje vazduha" ispod teksta).

Linkovi:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...