Poljoprivredni koledž u Kentu dobio PassivHaus sertifikat

29.08.2010. | Building UK

Poljoprivredni koledž u Kentu prva je zgrada obrazovne institucije u Velikoj Britaniji koja je dobila sertifikat za izuzetno nisku potrošnju energije - PassivHaus. Zgrada u kojoj će biti smeštene prostorije za predavanje i izložbeni prostor biće otvorena za korišćenje u toku ove godine.

Nova zgrada u okviru poljoprivredne škole Hadlow College u Kentu ima površinu od 345m2. Za gradnju su korišćeni drveni paneli i postignuta je veoma niska propusnost vazduha od 0.34m3/h/m2.

Gradnja je poverena kompaniji Eurobuild iz Sussex-a koja se specijalizovala za gradnju zgrada sa niskom potrošnjom energije i onih koje će poneti PassivHaus sertifikat.

U Velikoj Britaniji PassivHaus standard je sve popularniji a prošlu godinu je obeležila gradnja jedne takve kuće u ruralnom području (klikni na tag Denby Dale ispod teksta). Takođe, pokušana je i rekonstrukcija kuće iz 19. veka, ali uz ogromna ulaganja i izbegavanje ozbiljnijih zahvata, ovaj pokušaj nije uspeo.

Više o PassivHaus sertifikatu potražite na našem sajtu klikom na tag "PassivHaus" ispod teksta. Inače, ovaj sertifikat postavljen u Darmštatu, Nemačka, sve je popularniji u Centralnoj Evropi, Velikoj Britaniji i SAD jer ograničava potrošnju energije za grejanje u zgradama na 3 litra lož ulja po kvadratu godišnje (15kWh/m2 godišnje). Kako bi bilo moguće postići ovu potrošnju zgrade nemaju aktivan sistem za grejanje već se zagrevanje prostora vrši toplim vazduhom iz KGH sistema. Ovo zahteva izuzetnu izolaciju i zaptivenost (vidi više na tagu "curenje vazduha" ispod teksta).

Linkovi:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...