15 Penn Plaza - novi komšija Empire State Building-a

26.08.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Vlasnik njujorškog oblakodera Empire State Building, Anthony Malkin, vodio je borbu da spreči odobrenje gradskih vlasti za izgradnju novog oblakodera nedaleko od svoje zgrade. Nova zgrada visine 368 metara trebalo bi da bude postavljena na mestu 15 Penn Plaza i vlasnik Empire State strahuje da će svojim gabaritom zakloniti ovu ikonu Njujorka.

Malkin je plan za poslovnu zgradu Vornado Realty Trust-a (na ilustraciji iznad), 69-spratnicu od stakla, nazvao "monstruoznim" i skrenuo pažnju da bi njena izgradnja trajno promenila siluetu Menhetna. Međutim, gradonačelnik Bloomberg odbacio je sve Malkinove argumente, zadržavajući stav da će izgradnja ove kule doprineti gradu:

- Svako ko gradi zgradu u Njujorku menja siluetu grada. Ne morate ići okolo i izvinjavati se svim drugima - rekao je Bloomberg u utorak u razgovoru sa novinarima.

- Konkurencija je divna stvar. Jedan lik poseduje zgradu i voleo bi da ona bude jedina visoka u okolini. Žao mi je ali to nije stvaran svet niti bi trebalo da bude - pojasnio je Bloomberg. On je dodao i da bi projekat ovih razmera bio još jedan simbol ekonomske snage grada:

- Ako vam je potrebna potvrda ljudske vere u budućnost, onda mislim da je to želja ove grupe da podigne ovu zgradu.

Međutim, nisu se svi slagali sa gradonačelnikom. Po jednoj anketi grupe okupljene u podršci Malkinu, većina od 63% njujorčana smatralo je da Gradsko veće treba ili da odbaci planove za gradnju ili da napravi reviziju plana kako bi zgrada bila niža i manje upadljiva.

Odluka gradskih vlasti pala je u sredu

Gradska urbanistička komisija odobrila je projekat ali početkom ove nedelje se iz dana u dan odlagala konačna odluka vlasti jer su konsultacije sa potkomitetom za Zoniranje i franšizu trajale satima. Na kraju su juče (25. avgusta) vlasti donele odluku da nova kula može da se gradi. Komentar u ime vlasti dao je portparol:

- Njujork nikada nije bio grad koji stagnira i ostaje isti. Njujork je grad koji neprekidno treba da raste veći i viši.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...