INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sigurna kuća u Nišu - adaptacija zgrade poverena preduzeću "Monument Inženjering"

01.07.2010. | eKapija

U Nišu će na jesen biti otvorena prva regionalna sigurna kuća na prostoru jugoistočne Srbije. Delegacija gradske vlasti obišla je radove na adaptaciji zgrade koja se nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula.

Za početnu fazu adaptacije izdvojeno je oko dva miliona dinara. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku obezbedilo je milion dinara iz republičkog budžeta, a francuska kompanija ""Mr. Bricolage", kao prvi donator, izdvojila je oko pola miliona dinara u robi i opremi za sigurnu kuću. Veliki doprinos dala je i kompanija DIN "Philip Morris" preko projekta "Umetnost davanja".

Radovi su povereni niškom građevinskom preduzeću "Monument Inženjering", a sigurna kuća će biti površine oko 400 kvadratnih metara i moći će da primi do 40 žena i dece žrtava porodičnog nasilja, objavljeno je na sajtu gradske uprave Niš.

Gradonačelnik Miloš Simonović očekuje da će društveno odgovorne kompanije i nevladin sektor svojim donacijama omogućiti održivost regionalne sigurne kuće, a da će kapaciteti kuće zadovoljiti potrebe celog regiona jugoistočne Srbije.

Uz pomoć donatora biće izgrađena i fiskulturna sala za decu do 14 godina koja će boraviti u kući. Kada je reč o ženama žrtvama nasilja, član Gradskog veća Dušica Davidović kaže da će prioritet biti njihovo ekonomsko osnaživanje jer se veliki broj žena, zbog nedostatka sredstava za život, vraća supruzima koji su ih zlostavljali.

Na istoj lokaciji, desetak metara od regionalne sigurne kuće, uskoro će biti otvorena i Policijska ispostava za Gradsku opštinu Palilula. To će u velikoj meri rasteretiti Policijsku upravu u Nišu, a građani će lakše i brže dolaziti do potrebnih ličnih dokumenata i završavati administrativne poslove.

U saradnji sa ministarstvima rada i socijalne politike i unutrašnjih poslova, grad je od Zavoda za vaspitanje omladine preuzeo prostor za buduću policijsku ispostavu. Završetkom pripremnih radova biće stvoreni uslovi za potpunu decentralizaciju Policijske uprave u Nišu.

Prema urađenoj sistematizaciji, u budućoj ispostavi radiće 125 službenika i to će biti najveća policijska ispostava na teritoriji grada Niša. Očekuje se da policijska ispostava bude otvorena gotovo u isto vreme kad i regionalna sigurna kuća, što će biti od velikog značaja za žrtve porodičnog nasilja koje će se na taj način osećati mnogo bezbednije.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;