INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova linija BG voza od Železnika do Karaburme

26.03.2024. | eKapija

Beograd planira proširenje mreže gradskog prevoza novom linijom BG voza koja će povezivati Železnik i Karaburmu, sa ciljem poboljšanja pristupačnosti i smanjenja saobraćajnih gužvi. Ovaj projekat uključuje korišćenje postojećeg tunela Kneževac, probijenog još 1987. godine, koji sada ne koriste putnički vozovi, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Metro, pruga, voz

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Nova linija će omogućiti direktnu vezu između Makiša, Rakovice i Karaburme, poboljšavajući pristup gradskom jezgru i olakšavajući dnevna putovanja građana. Ministar Vesić je rekao da će stanica Makiš biti locirana blizu buduće metro stanice, sa dva perona dužine 110 metara i najmanje tri stanična koloseka, uz dodatne objekte za železničke i druge sadržaje, prenosi portal eKapija.

Pored toga, planirano je proširenje koloseka od Batajnice do glavne železničke stanice Prokop, kao i u opštnama  Mladenovac i Lazarevac, odnosno Sopotu i Barajevu.

Vesić je naglasio da  se očekuje da će broj polazaka dnevno biti povećan sa trenutnih 4 do 6 na 20 do 30, sa intervalima od 10 do 12 minuta u špicu, čime će se znatno smanjiti potreba za korišćenjem automobila, navodi eKapija.

Prema njegovim rečima, izgradnja nove linije koja će povezivati Zemun Polje sa budućim kompleksom EXPO 2027, nacionalnim stadionom i aerodromom "Nikola Tesla" počeće od Zemun Polja. Ova linija će biti duga 18 kilometara, a rok izgradnje je 18 meseci od početka radova. Planirana je dvokolosečna pruga na kojoj će vozovi moći da dostignu brzinu do 120 kilometara na čas.

Integracija BG voza sa budućim metro sistemom biće ključna za smanjenje saobraćajnih gužvi u centru grada, sa nekoliko presedačkih stanica koje će omogućiti laku tranziciju između različitih oblika javnog prevoza. Ovim projektom, Beograd stremi ka stvaranju efikasnijeg i održivijeg sistema gradskog prevoza, pružajući građanima brži i komforniji pristup centralnim i prigradskim oblastima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;