INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Illbruck sistem krilnih prozora

04.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Stroži energetski kriterijumi zahtevaju upotrebu sistema krilnih prozora, koji imaju već dokazane performanse kada su u pitanju pasivne kuće i zahvaljujući kojima se izbegava formiranje geometrijskih toplotnih mostova prilikom toplotne izolacije.

Jednostavna ugradnja prozora u nivou izolacije

Jednostavna ugradnja prozora u nivou izolacije (Foto: Tremco CPG)

Izotermalni procesi koji se javljaju su u suštini određeni položajem prozora na spoljnom delu zida. Idealni položaj za postavljanje unutrašnje površine prozora jeste u temperaturnom opsegu zida od 10-13°C.

U ovom opsegu se ne stvara kondenzacija na prozoru i ne postoji rizik od stvaranja buđi. Zbog toga je razumljivo što je ugradnja prozora u nivou toplotne izolacije od velike važnosti i zato tržište nudi brojne sisteme za rešavanje problema.

Sve do nedavno, čelični nosači i folije su dominirali ponudom. Međutim, prozori koji su napravljeni od trostrukih stakala postaju sve teži i teži, a kapacitet nosivosti zidova napravljenih od laganih termoizolacionih cigala je sve manji, zbog čega fiksiranje prozora postaje sve teži zadatak.

Sa sistemom krilnih prozora čija se ugradnja zasniva na adhezivima, illbruck je razvio veoma jednostavno rešenje za ugradnju prozora u nivou izolacije.

Nudi vam tri vrste sistema u različitim dimenzijama, od kojih svako može pronaći onaj koji mu odgovara. Zajednička karakteristika sva tri illbruck sistema je da, iako profili sistema krilnih prozora moraju takođe biti fiksirani sigurnosnim šrafovima, opterećenje se podnosi isključivo putem adheziva.

Koncentrisana opterećenja od nekoliko kvadratnih milimetara šrafovskih pričvršćivača su zamenjena raspodelom opterećenja adheziva duž površine od 100 kvadratnih centimetara ili više. Sa upotrebom sistema krilnih prozora, čak i u slučaju manje izdržljivih, poroznih materijala, znatno uvećana noseća površina može preneti značajna opterećenja na zid, koja mogu dostići i do 870kg/m, u zavisnosti od materijala od koga je zid sastavljen.

Pored nosivosti, elementi sistema spoljnog zida takođe pružaju odličnu podlogu za fiksiranje prozora i zaptivanje spojeva prozora.

Odlična podloga za fiksiranje prozora i zaptivanje spojeva prozora

Odlična podloga za fiksiranje prozora i zaptivanje spojeva prozora (Foto: Tremco CPG)

Ubedljivi argumenti:

  • Izuzetno visoka inicijalna adhezivna snaga! Samo gurnite profil na mesto i posao je završen!
  • Odlična toplotna izolacija, koja ispunjava zahteve pasivnih kuća.
  • Sistem proverene multifunkcionalnosti: sertifikati koji garantuju izdržljivost u slučaju požara, prilagođenost pasivnim kućama kao i vazdušnu nepropusnost.
  • Zaštita od jake kiše do 1050Pa.
  • Prvi sistem koji se zasniva na adhezivima koji je sertifikovan od strane Instituta ift.
  • Sa vrednostima u opsegu između 200-870kg/m, lepljenje pruža odličan prenos opterećenja.
  • Brza i jednostavna ugradnja može dovesti do uštede u troškovima.
  • Odlična izolacija od buke, koja ne umanjuje visoki kvalitet prozora.
  • Zaštita od provala (RC3 u skladu sa standardom DIN EN1627-1630).
  • Omogućava naknadnu zamenu prozora bez narušavanja fasade.
  • Zaštita od pada uz pomoć zaštitne trake FX760.
  • Katalog toplotnih mostova za sertifikate koji su potrebni za energetsku klasifikaciju.

Precizno uklapajući elementi koji čine ugradnju laganom i prijatnom

Zahvaljujući profilima, ugradnja prozora se vrši na isti jednostavan način, kao što je to slučaj prilikom ugradnje u nivou zida. Zaptivanje spojeva prozora je jednostavno i može biti unapred izračunato.

Sistem omogućava ukupno 8 ekstenzija između 35 i 200mm u nivou toplotne izolacije. Ukoliko je potrebno zaštititi prozore od ispadanja, moguće je izvršiti ugradnju uz traku FX760 koja štiti od pada, u skladu sa smernicama ETB, do veličine spoja od 30mm.

Ne može biti sigurnije

Podaci o nosivosti, u skladu sa preporukom ift Rosenheim VE-08, utvrđeni su sa 7-strukim sigurnosnim faktorom uz ukalkulisano starenje usled dugoročne upotrebe. Illbruck sistem krilnih prozora je trenutno najviše testirani sistem na tržištu. Ovo deluje ubedljivo i za projektante, preduzimače i građevinske radnike.

Za više informacija kontaktirajte Tremco CPG.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;