INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nova rulna staza i veći parking za avione na Aerodromu Konstantin Veliki

02.02.2024. | eKapija

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu uskoro će započeti sa značajnim infrastrukturnim radovima koji obuhvataju izgradnju nove rulne staze i proširenje kapaciteta za parkiranje aviona. Ovaj projekat, koji je deo plana za povećanje operativnih kapaciteta i efikasnosti aerodroma, predstavlja važan korak u modernizaciji i adaptaciji na rastuće zahteve vazdušnog saobraćaja.

Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu

Projektovanje nove rulne staze i dodatnih parking pozicija povereno je kompaniji NEO aerodromes engineering iz Beograda, dok je izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu dodeljena preduzeću ENVICO Beograd, navodi eKapija. Nova rulna staza, sa ukupnom dužinom osovine od 1.680 metara, projektovana je tako da se harmonično uklopi u postojeću infrastrukturu aerodroma, omogućavajući time ne samo povećanje saobraćajnog kapaciteta već i broja parking pozicija za avione.

Osim izgradnje rulne staze, planirano je i proširenje platforme za parkiranje aviona koje će omogućiti prihvat aviona većih dimenzija, kodnog slova E. Ovo proširenje predviđa formiranje 9 primarnih i 11 alternativnih parking pozicija, čime se znatno povećava kapacitet aerodroma za opsluživanje većeg broja letelica, putnika i robe. Bezbednost saobraćaja i efikasnost opsluživanja vazduhoplova su u fokusu ovog projekta, sa ciljem da se obezbedi neometan protok i visok nivo usluga.

Prema pisanju portala eKapija, predstavnici Aerodroma Srbije izrazili su optimizam u vezi sa realizacijom ovog projekta, naglašavajući da se radovi odvijaju prema planu i da se očekuje prijem prvih putnika u novim objektima već tokom leta. Paralelno sa izgradnjom nove rulne staze i parking prostora, planirana je i izmena projektne dokumentacije za rušenje postojeće zgrade i izgradnju nove, što će dodatno doprineti modernizaciji i funkcionalnosti aerodroma.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;