INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi kulturni biser Niša: Planirana izgradnja muzeja i galerije savremene likovne umetnosti

20.12.2023. | eKapija

U Nišu se planira izgradnja nove zgrade muzeja i galerije savremene likovne umetnosti. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša je raspisala javni poziv za izradu idejnog rešenja ovog ambicioznog projekta.

Izložba

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Projekat će biti realizovan na mestu gde se trenutno nalazi stari vojni objekat u lošem stanju, koji je predviđen za rušenje, piše portal eKapija. Glavni cilj ovog urbanističko-arhitektonskog konkursa je stvaranje kvalitetne investicije koja će unaprediti infrastrukturu grada. Traži se rešenje koje će kombinovati estetiku, funkcionalnost i održivost, uzimajući u obzir potrebe zaposlenih i posetilaca.

Zgrada će obuhvatati dve samostalne celine - muzej i galeriju, sa posebnim ulazima i prostorima kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje oba objekta.

Muzej

U pozivu se navodi da je potrebno projektovati muzej tako da ima ulazni hol sa biletarnicom, garderobnim ormarićima, prodavnicom, prostorijom za video nadzor i obezbeđenje, kao i toaletima.

U planu je i sala za edukativne radionice i druge događaje koja može da primi do 100 ljudi, zatim prostor za stalnu postavku, depoi, konzervatorske laboratorije i kafeterija sa terasom, prenosi eKapija.

Galerija

Potrebno je da galerija sadrži izložbene prostore prilagođene za čuvanje i izlaganje umetničkih dela. U pozivu se navodi i da je u izlagačkom prostoru poželjno omogućiti multifunkcionalnu organizaciju postavljanjem montažnih pokretnih zidnih pregrada. Predviđen je i prostor za digitalna i multimedijalna dela koji može biti zatamljen po potrebi.

Galerija će imati višenamenski hol sa garderobom, suvenirnicom i prostorijom za video nadzor. Predviđena je sala za edukativne i druge događaje za do 100 ljudi, kao i prostor za stalnu postavku, depoi za umetnička dela, karantin za predmete, konzervatorsko-restauratorska radionica, administrativni blok i drugo.

Dodatne Informacije

Projektom je predviđeno i parking mesto za službeno vozilo, kao i parking prostor za posetioce. Odabrano rešenje će poslužiti kao osnova za dalju razradu planske i tehničke dokumentacije.

Nagradni fond iznosi 400.000 dinara, a rok za prijavu je 29. januar.

 

Komentari: 1

Bas cu da ti kazem 21.12.2023 11.18.22

Sramota, iza aviona se vidi da je namesteno 3500e jedna i jedina nagrada... Radice samo studenti i onaj kome je obecano...

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;