IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Novi kulturni biser Niša: Planirana izgradnja muzeja i galerije savremene likovne umetnosti

20.12.2023. | eKapija

U Nišu se planira izgradnja nove zgrade muzeja i galerije savremene likovne umetnosti. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša je raspisala javni poziv za izradu idejnog rešenja ovog ambicioznog projekta.

Izložba

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Projekat će biti realizovan na mestu gde se trenutno nalazi stari vojni objekat u lošem stanju, koji je predviđen za rušenje, piše portal eKapija. Glavni cilj ovog urbanističko-arhitektonskog konkursa je stvaranje kvalitetne investicije koja će unaprediti infrastrukturu grada. Traži se rešenje koje će kombinovati estetiku, funkcionalnost i održivost, uzimajući u obzir potrebe zaposlenih i posetilaca.

Zgrada će obuhvatati dve samostalne celine - muzej i galeriju, sa posebnim ulazima i prostorima kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje oba objekta.

Muzej

U pozivu se navodi da je potrebno projektovati muzej tako da ima ulazni hol sa biletarnicom, garderobnim ormarićima, prodavnicom, prostorijom za video nadzor i obezbeđenje, kao i toaletima.

U planu je i sala za edukativne radionice i druge događaje koja može da primi do 100 ljudi, zatim prostor za stalnu postavku, depoi, konzervatorske laboratorije i kafeterija sa terasom, prenosi eKapija.

Galerija

Potrebno je da galerija sadrži izložbene prostore prilagođene za čuvanje i izlaganje umetničkih dela. U pozivu se navodi i da je u izlagačkom prostoru poželjno omogućiti multifunkcionalnu organizaciju postavljanjem montažnih pokretnih zidnih pregrada. Predviđen je i prostor za digitalna i multimedijalna dela koji može biti zatamljen po potrebi.

Galerija će imati višenamenski hol sa garderobom, suvenirnicom i prostorijom za video nadzor. Predviđena je sala za edukativne i druge događaje za do 100 ljudi, kao i prostor za stalnu postavku, depoi za umetnička dela, karantin za predmete, konzervatorsko-restauratorska radionica, administrativni blok i drugo.

Dodatne Informacije

Projektom je predviđeno i parking mesto za službeno vozilo, kao i parking prostor za posetioce. Odabrano rešenje će poslužiti kao osnova za dalju razradu planske i tehničke dokumentacije.

Nagradni fond iznosi 400.000 dinara, a rok za prijavu je 29. januar.

 

Komentari: 1

Bas cu da ti kazem 21.12.2023 11.18.22

Sramota, iza aviona se vidi da je namesteno 3500e jedna i jedina nagrada... Radice samo studenti i onaj kome je obecano...

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;