INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Depo u Beogradu: Ugovor vredan 200 miliona EUR sa kompanijom Power China

22.09.2023. | Beta

U Palati Srbija potpisan je sporazum sa kompanijom Power China za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš, ključnog infrastrukturnog objekta za Beogradski metro. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 200 miliona EUR, prenela je Beta.

Ilustracija (foto: Pixabay)

Sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, v.d. direktora Javno-komunalnog preduzeća "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović, v.d. sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i Jang Fan, ovlašćeni predstavnik kompanije PowerChina.

Ministar Mali je naglasio značaj ovog sporazuma za izgradnju metroa u Beogradu, ističući da je depo mesto odakle će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Objasnio je da će ovo biti glavno mesto za održavanje svih kompozicija metroa, a da će projektovanje i izgradnja trajati 60 meseci.

Sporazum podrazumeva da će se kineski partneri baviti projektovanjem i izgradnjom različitih objekata, uključujući administrativnu zgradu sa operativno-kontrolnim centrom, inspekcijske hale, hale za održavanje i mnoge druge.

Takođe je planirano projektovanje i izgradnja koloseka u depou dužine oko 10 kilometara, projektovanje i izgradnja manipulativnih površina i unutrašnjih saobraćajnica ukupne dužine oko 4,7 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom, spoljno uređenje depoa ukupne površine od oko 34 hektara i svi priključci na gradsku mrežu infrastrukture.

Ministar je podsetio da će prva linija metroa krenuti sa Makiškog polja gde su radovi započeti u novembru 2021. godine. Izgradnja prve linije trebalo bi da bude završena do 2028. godine.

Ovim projektom Beograd će dobiti potpuno novi sistem javnog prevoza, istakao je Mali i dodao da će narednih dana biti potpisan još jedan važan ugovor vezan za izgradnju metroa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;