IZOLACIJA-468X60-BANNER

Skadar na Bojani u Beogradu: Prokop konačno postaje nešto više od legende

05.09.2023. | RTS

Radovi na glavnoj beogradskoj železničkoj stanici Prokop napreduju punom parom. Očekuje se da će čelična konstrukcija biti prekrivena staklenom fasadom, dok će unutrašnji prostor biti prilagođen za komercijalne sadržaje i povezan sa peronima. Planirano je da stanica bude otvorena za putnike 20. oktobra.

Prokop

Planirani izgled (Foto: Urbanistički centar d.o.o. Beograd)

Kako RTS podseća, projekat nove železničke stanice "Beograd centar", često nazivan "Skadar na Bojani", završen je još 1974. godine, a gradnja je počela tri godine kasnije. Nakon gotovo četiri i po decenije, radovi se približavaju kraju. Nenad Stanisavljević, predstavnik Infrastruktura železnice Srbije, naveo je da se na gradilištu svakodnevno angažuje između 200 i 250 radnika kako bi se radovi završili do predviđenog datuma.

Poslednjih pet godina Prokop je centralna železnička stanica za sve pravce iz Beograda. Stanisavljević je istakao da će nova zgrada stanice, koja obuhvata 5.600 kvadratnih metara, imati prepoznatljivu fasadu sa talasastim krovom i sve potrebne komercijalne sadržaje za putnike.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naglasio je da će se izgradnjom nove stanične zgrade omogućiti veći komfor putnicima. Takođe je najavio izgradnju novih pristupnih saobraćajnica stanici "Beograd centar". Planirano je da glavni ulaz bude sa auto-puta, dok će trenutni ulaz ostati kao sekundarni.

U sklopu kompleksa "Beograd centar" planirana je izgradnja četiri odvojena objekta, parkirališta i višeetažne garaže, navodi RTS.

Prema rečima Nenada Stanisavljevića, kada se do 2024. godine završi brza pruga od Beograda do Subotice, železnička stanica "Beograd centar" će postati savremeni objekat koji će biti uporediv s evropskim železničkim stanicama.

Od 1. jula 2018. godine železnička stanica "Beograd centar" je glavna stanica za sve vozove u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju. Očekuje se da će svi građevinski radovi na staničnoj zgradi biti završeni do kraja 2024. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;