INFONET-468X60-BANNER

Transformacija "zombi" kancelarija u stambene prostore

15.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetlu globalne promene radnih navika, posebno s obzirom na rastuću popularnost rada na daljinu, napuštene poslovne zgrade u SAD-u mogu doživeti značajnu transformaciju. Prema novom radnom dokumentu Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, više od 2.000 poslovnih zgrada u centrima američkih gradova moglo bi se pretvoriti u ekološki prihvatljive stambene zgrade.

Prazna kancelarija

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Ove napuštene poslovne zgrade, koje su postale poznate kao "zombi" nekretnine zbog nemogućnosti iznajmljivanja i praznih kancelarija, predstavljaju veliki trošak za vlasnike.

Međutim, postoji rešenje. Ove zgrade mogu se transformisati u stambene jedinice kroz proces konverzije koji bi, prema istraživanjima, trajao kraće nego izgradnja novih zgrada, piše Biznis Insajder (Business Insider).

Trenutno se poslovne zgrade suočavaju s tri glavna problema:

  1. Visoke stope slobodnih radnih mesta zbog rada na daljinu.
  2. Povećane kamatne stope koje otežavaju otplatu hipoteka za vlasnike nekretnina.
  3. Strogi klimatski propisi koji zahtevaju da zgrade ispunjavaju određene standarde energetske efikasnosti, što može zahtevati skupo renoviranje.

Studija je otkrila da region Njujorka prednjači po broju zgrada koje su pogodne za stambenu konverziju. San Francisko i Los Anđeles su odmah iza, s obzirom na visoke troškove stanovanja u ovim gradovima. Iako pretvaranje poslovnih zgrada u stambene prostore nije novi koncept, istraživači su posebno naglasili potencijal zgrada koje su izgrađene pre 1990. godine. Ove starije zgrade obično imaju manju površinu osnove, što omogućava više svetla u unutrašnjosti bez potrebe za dodatnim svetlosnim sistemima u središtu zgrade.

Ipak, postoji niz izazova. Na primer, prilikom konverzije kancelarija u stambene prostore, moraju se uzeti u obzir različiti standardi, kao što je zahtev da spavaće sobe moraju imati prozore. Ovo može biti posebno izazovno u zgradama s velikim otvorenim prostorima.

Istraživači, iako svesni brojnih izazova, veruju da postoji veliki potencijal za preoblikovanje gradskih prostora u svrhu ekonomske i ekološke održivosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;