IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Oluja otkrila propuste: Pad kranova na Novom Beogradu pod lupom stručnjaka

21.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Beograd je u sredu svedočio dramatičnom događaju kada su se dva krana na gradilištu na Novom Beogradu srušila tokom snažne oluje. Građani su ostali u šoku, pitajući se kako je došlo do ove nesreće, posebno s obzirom na to da su meteorolozi unapred upozoravali na snažnu oluju.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema informacijama sa mesta događaja, radnici su bili na gradilištu sve do početka oluje. U jednom zastrašujućem trenutku, radnik je napustio kabinu krana samo tri minuta pre nego što se on srušio, oborivši još jedan kran.

Prema saznanjima Blica, ključna greška koja je dovela do pada krana bila je to što su kranovi bili zakočeni umesto otkočeni, što je omogućilo vetru da ih obori. Ovu informaciju potvrdio je i profesor Građevinskog fakulteta u penziji Zoran Petković. On je za portal Nova objasnio da gornji deo krana mora biti otkočen nakon upotrebe, jer je izložen udarima vetra. Prema njegovoj proceni, rukovalac nije vodio računa o ovom detalju nakon rukovanja.

Građevinski inženjer Danijel Dašić, u izjavi za N1, naglasio je da do pada krana nije moralo doći, posebno s obzirom na to da je bilo poznato da se snažna oluja približava. Dašić je objasnio da postoji niz preventivnih mera koje su mogle sprečiti ovu nesreću, kao što je spuštanje kupole krana koja je najizloženija udarima vetra. Takođe, kran je mogao biti dodatno učvršćen sajlama.

Iz Inspektorata Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Blic je saznao da je glavni izvođač radova na ovom gradilištu privredno društvo "Gradina" d.o.o. Zemun, dok je radove na podizanju i prenosu građevinskog materijala obavljalo privredno društvo "SMB mehanizacija i transport" d.o.o. iz Subotice, koje je i vlasnik građevinskih stubnih dizalica.

Inspekcija rada je vršila nadzore na ovom gradilištu i utvrdila da poslodavac-vlasnik kranova ima svu potrebnu dokumentaciju i da su kranovi bezbedni. Takođe, utvrđeno je da su rukovaoci građevinskih stubnih dizalica stručno osposobljeni.

Međutim, iako su nadležni izneli ove informacije, još uvek ostaje nejasno zašto su radnici bili na gradilištu u vreme kada je oluja počela, s obzirom na to da je Ministarstvo saopštilo da su radnici napustili gradilište u 17 časova, a pad krana snimljen je oko 20 časova.

Ostaje da se vidi kakve će dalje mere biti preduzete kako bi se sprečile slične nesreće u budućnosti. Bez obzira na sve, ovaj događaj služi kao opomena o važnosti poštovanja bezbednosnih protokola na gradilištima, posebno u vreme ekstremnih vremenskih uslova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SSAB-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;