PRIJAVA-468X60-BANNER

Vlada i Ministarstvo energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije

14.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, konkretno za vetroelektrane (400MW) i solarne elektrane (50MW). Prijave će se podnositi preko portala OIE aukcije tokom sledećih 60 dana, do sredine avgusta.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da su ovo najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana. Ukoliko aukcije budu uspešne, Elektroprivreda Srbije će godišnje prihodovati više od 3 miliona EUR. Ministarka Đedović je naglasila da su aukcije digitalizovane za efikasno i transparentno sprovođenje, što će doneti 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojim država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji. Maksimalna cena koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji je 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-satu za solarne elektrane.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji planira dodelu tržišnih premija za 1.300MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine. Tehničku pomoć pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i akcionara EBRD-a.

Sprovođenje aukcija je omogućeno usvajanjem izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i pratećih podzakonskih akata, koje su stvorile uslove za bržu integraciju novih kapaciteta iz OIE u elektroenergetski sistem Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;