INFONET-468X60-BANNER

Vlada i Ministarstvo energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije

14.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, konkretno za vetroelektrane (400MW) i solarne elektrane (50MW). Prijave će se podnositi preko portala OIE aukcije tokom sledećih 60 dana, do sredine avgusta.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da su ovo najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana. Ukoliko aukcije budu uspešne, Elektroprivreda Srbije će godišnje prihodovati više od 3 miliona EUR. Ministarka Đedović je naglasila da su aukcije digitalizovane za efikasno i transparentno sprovođenje, što će doneti 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojim država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji. Maksimalna cena koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji je 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-satu za solarne elektrane.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji planira dodelu tržišnih premija za 1.300MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine. Tehničku pomoć pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i akcionara EBRD-a.

Sprovođenje aukcija je omogućeno usvajanjem izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i pratećih podzakonskih akata, koje su stvorile uslove za bržu integraciju novih kapaciteta iz OIE u elektroenergetski sistem Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;