INFONET-468X60-BANNER

Pored nove Luke Beograd, u planu i dva dodatna terminala

30.05.2023. | eKapija

Država planira izgradnju nove Luke Beograd, ali tačna lokacija još uvek nije zvanično poznata. U okviru tog projekta, takođe je u planu izgradnja dva dodatna terminala za rasute terete na dve različite lokacije u Beogradu. Jedan od tih terminala biće smešten u Krnjači. Za izradu projekta za građevinsku dozvolu, Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender.

Luka

Lučki terminal (Foto: Depositphotos.com)

Vrednost tendera je procenjena na 141,7 miliona dinara, a rok za izradu projekta je tri godine.

Konkretno, građevinska dozvola biće za terminal za rasute terete Luke Beograd na lokaciji u Krnjači. Tehnička dokumentacija navodi da razvoj lučke privrede na području Beograda podrazumeva izgradnju nove luke, koja će sadržati više terminala za različite namene, a takođe i dve dodatne lokacije za pretovar rasutih tereta, koje će sve skupa činiti lučko područje Luke Beograd.

Detaljni plan regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, pančevačkog puta i Dunava obuhvata veću površinu za lučku delatnost na obali Dunava, uključujući i izgradnju terminala za rasute terete Luke Beograd.

Kapaciteti ovih novih terminala bi trebalo da omoguće pretovar i skladištenje najmanje dva miliona tona rasutih tereta.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je lokacijske uslove za faznu izgradnju terminala za rasute terete u Krnjači na početku godine. Planirana izgradnja biće realizovana u dve faze.

Prva faza uključuje izgradnju operativne obale, radove na formiranju i uređenju teritorije i akvatorije terminala, izgradnju obaloutvrde, internih saobraćajnica, vodovodne, hidrantske i kanalizacione mreže, kao i izgradnju upravne zgrade.

Druga faza gradnje obuhvata izgradnju objekata lučkih operatera prema dinamici aktiviranja celokupnog kompleksa.

Rok za podnošenje ponuda za ovaj projekt je 4. jul 2023. godine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić nedavno je najavio da će izgradnja nove Luke Beograd biti realizovana kroz javno-privatno partnerstvo. On je dodao da će se nova luka nalaziti na levoj obali Dunava, "malo iznad Pupinovog mosta". Ova lokacija je već bila razmatrana, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači.

Krajem 2020. godine, Veljko Kovačević, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj, naveo je da se tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu još razmatra. Definisane su tri moguće lokacije: lokacija 10 km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo kao beogradska luka. Kovačević je takođe istakao da najveći potencijal ima lokacija uzvodno od Pupinovog mosta, gde je planirana i izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči, u saradnji sa partnerima iz Kine.

Pored toga, najavljeno je da bi izgradnju Luke Beograd mogla da podrži i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ova potencijalna podrška dodatno potvrđuje značaj ovog projekta za unapređenje infrastrukture i privrede Beograda, kao i čitave Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;