INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koliku uštedu zaista donose solarni paneli?

22.05.2023. | RTS

Država i dalje subvencioniše ugradnju solarnih panela snoseći polovinu troškova, a početkom leta očekuje nas novi konkurs. Kupci-proizvođači koji su postavili solarne panele električnu energiju koju proizvedu mogu da koriste, a višak deponuju kod EPS-a odakle je povlače po potrebi ili prodaju. Tokom godinu dana od kada je uveden ovaj koncept broj onih koji proizvode struju je uvećan tri puta.

Solarni paneli

Postavljanje solarnih panela (Foto: Pixabay)

Trenutno u Srbiji postoji 1.300 kupaca-proizvođača električne energije: 1.000 domaćinstava i jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda.

Kolika je korist od ovog sistema objasnio je za RTS profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković koji je na krov svoje kuće postavio solarne panele. On je naveo da je najveća korist smanjenje računa za električnu energiju koji su se u njegovom slučaju skoro prepolovili. Procenio je da će se njegova investicija isplatiti za pet i po godina.

Ako je dokumentacija kompletna, Elektrodistribucija Srbije navodi da je za priključenje na mrežu potrebno desetak dana, mada ima pritužbi da je procedura zahtevna, prenosi RTS.

Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u Elektrodistribuciji Srbije, rekao je da bi se proces ubrzao kada bi postojali sertifikati za izvođače radova.

"Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži, da nemaju nikakvih odgovornosti", navela je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Vlada najavljuje podsticanje i olakšavanje zalenih ulaganja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;