INFONET-468X60-BANNER

Sveobuhvatno uređenje Ovčarsko-kablarske klisure pretvoriće je u turistički biser

17.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će Ovčarsko-kablarska klisura koja je decenijama zapostavljana postati prirodna oaza za turiste svih profila avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog. Značajnijih ulaganja ovde nije bilo poslednjih 60 godina, a sada sledi rasterećenje saobraćaja i smanjenje zagađenja.

Vidikovac

Vidikovac Kablar Skywalk (Foto: Facebook/TO Čačak/screenshot)

Vlada Srbije i međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, sa Ministarstvom građevinarstva na čelu, finansira i sprovodi niz projekata iz domena infrastrukture, turizma i ekologije.

Tokom juna će biti započeti projekti koji uključuju: Kapije dobrodošlice, vidikovac Kablar Skywalk, prvi domaći ekološki trimaran, završetak projektovanja izmuljavanja jezera Međuvršje preko bilateralnog sporazuma sa Mađarskom; završetak projektovanja izgradnje Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, vodovoda i kanalizacije u Ovčar banji; uređenje priobalja od pristaništa ka brani Međuvršje; izgradnju parkinga na jezeru Međuvršje, nastavak izgradnje puta od Ovčar banje do Kablara, saobraćajnica i most u opštini Lučane, uz mnoge druge projekte.

U saopštenju se podseća na niz projekata koji su realizovani u ovom području: Amfiteatar, trg i park Ovčar banje; Pristanište na jezeru Međuvršje; Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja; Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga 1,5km; Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje - izvučeno preko 600 tona raznog otpada; Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka); Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji.

Jezero Međuvršje

Jezero Međuvršje (Foto: Facebook/TO Čačak/screenshot)

Navodi se da je započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom da postoji mnogo nagomilanih problema koji se fazno ali najbrže moguće rešavaju.

Ministarstvo ističe da se pojavljuju povratnici iz inostranstva koji vide novu šansu za život i rad u svom kraju, otvaranje malih preduzeća, razvoj seoskog turizma i održavanje raznih sportsko-kulturnih manifestacija.

"Ovčar banja i klisura su tokom letnje sezone 2022. postali epicentar dešavanja, konkurentnih ostalim razvijenim turističkim destinacijama u Srbiji, sa originalnom i neistraženom ponudom, ljubaznim domaćinima i pravom merom moderno-tradicionalnog stila. Stvorili smo svoj brend, dođite i doživite jedan od najlepših krajeva Srbije, jer tako se voli i podržava svoja zemlja", stoji u saopštenju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;