INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Sveobuhvatno uređenje Ovčarsko-kablarske klisure pretvoriće je u turistički biser

17.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će Ovčarsko-kablarska klisura koja je decenijama zapostavljana postati prirodna oaza za turiste svih profila avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog. Značajnijih ulaganja ovde nije bilo poslednjih 60 godina, a sada sledi rasterećenje saobraćaja i smanjenje zagađenja.

Vidikovac

Vidikovac Kablar Skywalk (Foto: Facebook/TO Čačak/screenshot)

Vlada Srbije i međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, sa Ministarstvom građevinarstva na čelu, finansira i sprovodi niz projekata iz domena infrastrukture, turizma i ekologije.

Tokom juna će biti započeti projekti koji uključuju: Kapije dobrodošlice, vidikovac Kablar Skywalk, prvi domaći ekološki trimaran, završetak projektovanja izmuljavanja jezera Međuvršje preko bilateralnog sporazuma sa Mađarskom; završetak projektovanja izgradnje Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, vodovoda i kanalizacije u Ovčar banji; uređenje priobalja od pristaništa ka brani Međuvršje; izgradnju parkinga na jezeru Međuvršje, nastavak izgradnje puta od Ovčar banje do Kablara, saobraćajnica i most u opštini Lučane, uz mnoge druge projekte.

U saopštenju se podseća na niz projekata koji su realizovani u ovom području: Amfiteatar, trg i park Ovčar banje; Pristanište na jezeru Međuvršje; Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja; Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga 1,5km; Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje - izvučeno preko 600 tona raznog otpada; Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka); Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji.

Jezero Međuvršje

Jezero Međuvršje (Foto: Facebook/TO Čačak/screenshot)

Navodi se da je započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom da postoji mnogo nagomilanih problema koji se fazno ali najbrže moguće rešavaju.

Ministarstvo ističe da se pojavljuju povratnici iz inostranstva koji vide novu šansu za život i rad u svom kraju, otvaranje malih preduzeća, razvoj seoskog turizma i održavanje raznih sportsko-kulturnih manifestacija.

"Ovčar banja i klisura su tokom letnje sezone 2022. postali epicentar dešavanja, konkurentnih ostalim razvijenim turističkim destinacijama u Srbiji, sa originalnom i neistraženom ponudom, ljubaznim domaćinima i pravom merom moderno-tradicionalnog stila. Stvorili smo svoj brend, dođite i doživite jedan od najlepših krajeva Srbije, jer tako se voli i podržava svoja zemlja", stoji u saopštenju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;