IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Maglič će postati atraktivna turistička destinacija

09.05.2023. | Info KV Press

Gradu Kraljevu odobreno je oko 450 miliona dinara u sklopu sufinansiranja razvojnih projekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u cilju podizanja turizma kraljevačkog kraja na viši nivo, za izgradnju saobraćajnog prilaza srednjovekovnoj tvrđavi Maglič u Ibarskoj klisuri, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem u podnožju.

Maglič

Maglič (Foto: Depositphotos)

Kako podseća Info KV Press, ovo je nedavno, prilikom otvaranja prve deonice Moravskog koridora, potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić. On je tada rekao da će kopija srpskog sela iz doba Nemanjića podno zidina Magliča, kao jednog od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Srbiji, predstavljati atraktivan turistički i kulturni sadržaj i nezaobilaznu destinaciju u takozvanoj Dolini jorgovana.

Lokalni mediji prenose da će realizacija ovog kapitalnog projekta, za koji će kraljevačka lokalna samouprava izdvojiti dodatnih 23,7 miliona dinara, započeti čim se reše imovinsko-pravni odnosi, izradi projektna dokumentacija i raspiše javna nabavka.

- Svi posetioci Kraljeva i okolnih mesta u kojima je znatno razvijen seoski turizam, kao i obližnje Bogutovačke i Mataruške Banje, biće u prilici da uz srednjovekovne manastire Žiču i Studenicu posete još jednu istorijom i kulturom bogatu destinaciju - kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, dodajući da bi nesmetan pristup tvrđavi trebalo da bude omogućen do kraja naredne građevinske sezone.

Inače, Maglič je sagrađen sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara, na okuci Ibra i nadmorskoj visini od 150 metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;