INFONET-468X60-BANNER

Kako će se sprovesti energetska tranzicija u Srbiji?

09.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Juče je otvoren Beogradski energetski forum i tom prlikom je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila da Srbija ima ambicije da postane punopravna članica EU, što znači da pratimo viziju članica Unije da do 2050. godine dekarbonizujemo naš energetski sektor.

Hidroelektrana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministarka Đedović je navela da Srbija ne može odjednom da zameni dve trećine električne energije koju dobija iz uglja drugim izvorima, jer će za to biti potrebne godine i velika sredstva, zbog čega je planiranje ključno za uspešnu energetsku tranziciju, objavljeno je na sajtu Vlade.

Istakla je da se u skladu sa tom vizijom planira razvoj našeg energetskog sektora, na čemu se radi kroz izradu nove strategije razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine i integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, za koji očekuje da će biti usvojen u toku godine.

- Naši ciljevi biće ambiciozni, ali realni, kako bismo obezbedili sigurnost snabdevanja i da naš proces energetske tranzicije bude finansijski održiv i socijalno pravedan za rudarski sektor i sve zaposlene u njemu, navela je ministarka.

Prema njenoj oceni, udeo od 45 odsto OIE je realan cilj kada je reč o učešću obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, dok bi kod finalne bruto potrošnje cilj trebalo da bude između 30 i 40 odsto, što zavisi od mnogo faktora i modela energetskog scenarija.

- Očekujemo da Vlada vrlo brzo usvoji listu prioritetnih projekata koja obuhvata ceo energetski sektor, a prve indikacije su da je u narednim godinama potrebno uložiti više od 15 milijardi evra, od čega većinu u proizvodne kapacitete, a ostalo čine ulaganja u prenosnu mrežu i distributivni sistem, sektor nafte i gasa, istakla je Đedović.

Navela je da su planirana veća ulaganja u solarnu energiju iz proizvodnih kapaciteta u vlasništvu države, u izgradnju HE Bistrica, a biće razmotreno i da li ima tehničkih i ekonomskih uslova za gradnju HE Đerdap 3, jer bi jedna takva elektrana omogućila više energetske nezavisnosti građanima Srbije i više OIE na mreži.

- Gradićemo i ulagaćemo i u solarnu elektranu Morava, vetroelektranu Kostolac, Vlasinske HE, kao i u revitalizaciju postojećih HE. Zato nam je potrebna snažna državna kompanija, povezivanje sa susedima, kao i udruživanje sa strateškim partnerima koji su najbolji u određenim oblastima i od kojih najviše možemo da naučimo, poručila je ministarka.

Podsetila je da naša zemlja u ovom trenutku nema pristup fondovima kojima EU podržava svoje članice u energetskoj tranziciji.

Međutim, kako je naglasila, imamo pristup određenim fondovima koje treba da koristimo još efikasnije, kao i značajnu podršku EU na ključnim projektima, kao što su izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i Transbalkanski koridor.

Prema njenim rečima, usvajanjem izmena zakona stvoreni su uslovi za uvođenje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a investitori će imati neophodnu sigurnost i predvidljivost da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kada je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE, pre svega za komercijalne projekte.

Navela je da posebno ohrabruje velika zainteresovanost za programe subvencija za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i za dobijanje statusa kupaca-proizvođača.

Ministarka je istakla da se broj kupaca-proizvođača u poslednjih šest meseci utrostručio i sada ih je više od 1.300, a ukupna snaga ovih elektrana iznosi približno 15,5 megavata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;