INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izložba "Arhitektura u Španiji u 21. veku: Procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe" na 18. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture - BINA

27.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U ponedeljak, 15. maja u 19 časova u Institutu Servantes biće otvorena izložba "Arhitektura u Španiji u 21. veku: Procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe" koja će predstaviti fotografije ovog autora s fokusom na reprezentativna dela španske arhitekture nastala u prvih 20 godina 21. veka. Za utorak, 16. maj zakazan je razgovor s autorom koji će voditi Snežana Ristić, dok će u subotu 20. i 27. maja biti organizovano vođenje kroz izložbu uz prisustvo BINA tima.

Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Ciudad de las Artes y de las Ciencias (Foto: Ricardo Santonja)

Fotografija kao sredstvo za komuniciranje, fotografa i istraživača Rikarda Santonhe (Ricardo Santonja), čiji je rad podržan od strane Tehničkog univerziteta u Madridu (UPM), pruža novi uvid u razvojni potencijal Španije u sferi arhitekture i inženjerstva ovog perioda. Istovremeno, atraktivnošću fotografija ova izložba poziva  posmatrača da poseti predele i bude svedok neverovatnog graditeljskog postignuća nastalog naporom institucija, privatnih kompanija i naravno španskog naroda.

Fokusirajući se na značaj koji komunikacija ima u oblasti arhitekture i inženjerstva, Santonha fotografijama komunicira, materijalizuje, uvodi i dešifruje izgrađeni projekat. Santonha svojim kadrovima i "poemama svetlosti" generiše viziju prostora u kojima se može živeti. On hvata slike širom (španske) nacionalne geografije, fokusirajući se ne samo na velike amblematične zgrade, već i na praktičniju arhitekturu u svakodnevnom životu građana, kao što su zdravstveni centri, crkve, javni i privatni stambeni projekti, sportski centri, fabrike, industrijske zgrade i slično.

Arch. Carme Pinos, Caixa forum de Zaragoza, 2009.

Arch. Carme Pinos, Caixa forum de Zaragoza, 2009. (Foto: Ricardo Santonja)

Kroz ove fotografije, Rikardo Santonha objašnjava evoluciju rastuće Španije koja je tokom ovog veka naučila da se prilagođava novom vremenu, stvarajući suštinsku infrastrukturu neophodnu za komunikaciju i funkcionisanje svake zemlje.

Sve fotografije deo su različitih izložbi, kao što su "Umetnost građenja u Španiji" ili "Inženjering i arhitektura", pod pokroviteljstvom Španske agencije za međunarodnu saradnju - AECID i Ministarstva za međunarodne poslove, Evropsku uniju i Kooperaciju. Obe izložbe, u različitim formatima, obišle su svet i prikazane su na manifestacijama u gradovima kao što su Kijev, Muskat, Tokio, Moskva, Rim, Talin, Riga, Alžir, Brazilija, Kuritiba, Resife, Managva i Grenada.

Rikardo Santonha je po obrazovanju geograf i fotograf sa doktoratom iz arhitekture, transdisciplinarni autor i predavač na Visokoj tehničkoj školi arhitekture u Madridu (UPM) na Odseku za arhitektonske grafičke ideje; takođe je vizuelni umetnik i profesionalni fotograf, specijalizovan za arhitekturu i inženjering. U svom radu on objedinjuje svoja znanja, umeća i strasti kako bi predstavio izuzetnosti arhitektonskih ostvarenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;