IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova Luka Beograd gradiće se u blizini Pupinovog mosta

25.04.2023. | eKapija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će se izgradnja novе Lukе Bеograd raditi kroz javno-privatno partnеrstvo. Vesić je istakao da jе za gradnju nove Luke Beograd odrеđеna lokacija na lеvoj obali Dunava, "malo iznad Pupinovog mosta", saopšteno je iz ministarstva.

Luka

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako portal eKapija podseća, ova lokacija je i ranije je bila u opticaju, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači. Ipak, urbanističkim projektom koji je objavljen sredinom prošle godine, predviđeno je da se luka nalazi na levoj obali Dunava, na rečnom kilometru km 1161+800, nizvodno od postojeće Luke Beograd i Pančevačkog mosta, tačnije u Krnjači.

Ovim projektom, koji je Urbanistički zavod Beograda izradio na inicijativu Agencije za upravljanje lukama, planirano je i da zauzima površinu od oko 37,6ha, a ukupna širina akvatorije iznosi 230m.

Krajem 2020. godine, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević naveo je da se razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu i da su definisane tri lokacije: lokacija 10km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo.

On je ranije naveo i da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno sa partnerima iz Kine, navodi eKapija.

Kako je najavljeno, izgradnju Luke Beograd mogla bi da podrži i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;