INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nova Luka Beograd gradiće se u blizini Pupinovog mosta

25.04.2023. | eKapija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će se izgradnja novе Lukе Bеograd raditi kroz javno-privatno partnеrstvo. Vesić je istakao da jе za gradnju nove Luke Beograd odrеđеna lokacija na lеvoj obali Dunava, "malo iznad Pupinovog mosta", saopšteno je iz ministarstva.

Luka

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako portal eKapija podseća, ova lokacija je i ranije je bila u opticaju, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači. Ipak, urbanističkim projektom koji je objavljen sredinom prošle godine, predviđeno je da se luka nalazi na levoj obali Dunava, na rečnom kilometru km 1161+800, nizvodno od postojeće Luke Beograd i Pančevačkog mosta, tačnije u Krnjači.

Ovim projektom, koji je Urbanistički zavod Beograda izradio na inicijativu Agencije za upravljanje lukama, planirano je i da zauzima površinu od oko 37,6ha, a ukupna širina akvatorije iznosi 230m.

Krajem 2020. godine, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević naveo je da se razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu i da su definisane tri lokacije: lokacija 10km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo.

On je ranije naveo i da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno sa partnerima iz Kine, navodi eKapija.

Kako je najavljeno, izgradnju Luke Beograd mogla bi da podrži i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;