INFONET-468X60-BANNER

Država ograničava snagu solarnih elektrana radi zaštite elektroenergetskog sistema

27.03.2023. | Euronews Srbija

Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije domaćinstva koja žele da postanu prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači struje, u Srbiji neće moći da priključe solarne elektrane snage veće od 6,9 kilovata, dok će maksimalna snaga za firme biti 150 kilovata.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

Kako pojedini stručnjaci smatraju, ograničavanje snage solarnih panela koji se mogu postaviti moglo bi ozbiljno da uspori "solarni bum" u Srbiji, navodi Euronews Srbija. Ministarstvo energetike navodi da je cilj ograničenja da optimizuje investiciju domaćinstva u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom. Izmena propisa trebalo bi da omogući pravilnu raspodelu - da mogu da se priključe svi koji žele, a da energetski sistem to može da podnese.

Kako u Srbiji trenutno ne postoje ograničenja za snagu solarnih panela, prozjumeri mogu da priključe solarne panele čija je ukupna snaga jednaka snazi priključka na mrežu koja im je odobrena od strane Elektroprivrede Srbije (EPS) ili Elektrodistribucije Srbije (EDS).

Prema podacima EDS, u Srbiji je na kućama postavljeno više od 800 solarnih panela, a na firmama oko 230. Prosečna snaga u domaćinstvima je oko 8,2kW, a na fabričkim pogonima oko 27,5kW. Trenutno najveća priključena elektrana kod domaćinstava ima gotovo 47kW, a kod privrede skoro1MW.

U Ministarstvu rudarstva i energetike objašnjavaju da je ključna promena u odnosu na postojeći zakon postizanje balansa između dva podjednako važna javna interesa - integracije obnovljivih izvora energije u sistem i obezbeđenje sigurnog rada elektroenergetskog sistema, navodi Euronews Srbija.

- Postojeće rešenje predviđa da kupci-proizvođači mogu bez ograničenja da se priklјučuju na elektroenergetski sistem, pri čemu je njihova odgovornost prema njemu u potpunosti isklјučena. Nemaju balansnu odgovornost, uživaju pravo na prioritetan pristup, nisu dužni da učestvuju u pružanju pomoćnih usluga. U evropskoj praksi kupci-proizvođači su zbog ovakvih privilegija ograničeni po snazi i to uglavnom na male snage (manje od 400kW). Primere ovakve prakse nalazimo i u delu zemalja Energetske zajednice - objašnjavaju u ministarstvu.

Ministarstvo naglašava da je to posebno bitno u kontekstu ukupno podnetih zahteva za priklјučenje varijabilnih obnovlјivih izvora energije kod operatora prenosnog i distributivnog sistema, u iznosu od 20.000MW što prevazilazi mogućnosti nacionalnog elektroenergetskog sistema iz ugla fleksibilnosti, odnosno dostupne regulacione rezerve neophodne za siguran i neometan rad elektroenergetskog sistema.

- Ograničenjem instalisane snage kupaca-proizvođača stvoriće se uslovi za uvođenje novog koncepta koji postoji u Evropskoj uniji, a što će biti realizovano kroz naredne izmene Zakona o energetici ove godine. Ograničavanjem instalisane aktivne snage kupaca-proizvođača na 150kW sve jedinice veće snage postaju obavezne da učestvuju u pomoćnim, odnosno sistemskim uslugama, na taj način doprinoseći ukupnoj fleksibilnosti elektroenergetskog sistema i povećavajući ukupan nivo tehnički izvodlјive integracije varijabilnih obnovlјivih izvora energije - navode u ministarstvu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;