INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prozjumeri se izborili za umanjenje dažbina, traže i druge olakšice

02.03.2023. | Danas

Početkom godine usvojene su izmene Zakona o PDV-u koje kupcima-proizvođačima struje u Srbiji (prozjumerima) pomažu da im se uložene investicije delom isplate. Oni najavljuju da će se boriti i za ukidanje drugih dažbina koje im je država nametnula.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

Do sada su solarni paneli postavljeni na krovove 744 domaćinstva radi proizvodnje električne energije i manjih računa za struju.

Prozjumeri višak proizvedene struje predaju elektrodistributivnoj mreži, a po potrebi imaju pravo da preuzimaju struju od Elektroprivrede Srbije za svoje potrebe, kao i svi drugi potrošači, navodi Danas.

Struju koju sami proizvedu oni ne plaćaju i na taj način ostvaruju uštedu. Međutim, za ugradnju solarnih panela potrebno je ulaganje od nekoliko hiljada evra koje država subvencioniše u iznosu od 50 odsto. Brzina otplate investicije zavisi od toga koliko će računi za struju biti manji.

Kada je 2021. godine usvojena Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, zainteresovani građani vodili su se najavima Ministarstva rudarstva i energetike da će se njihovi računi formirati na osnovu razlike između energije koju preuzmu sa distributivne mreže i one koju proizvedu.

Ministarstvo finansija je prihvatilo ovu uredbu, ali je naknadno poslalo mišljenje EPS-u sa nalogom da se obračun obavlja potpuno drugačije, odnosno da se dažbine na utrošenu energiju obračunavaju na osnovu celokupne količine isporučene struje u mesecu, kao i svim drugim potrošačima, podseća Danas.

Prozjumeri su smatrali da to nije korektno jer oni svoje viškove energije predaju EPS-u bez nadoknade ali imaju pravo da ih koriste bez plaćanja tih kilovata. Zbog toga su tražili da se obračun nameta na potrošnju struje umanji za viškove koje su ostvarili.

Istakli su da im se investicije u solarne panele neće isplatiti zbog tumačenja Ministarstva finansija šta sve treba da plaćaju i da im uštede računa na mesečnom nivou nisu veće od 20 odsto a računali su, shodno onome što im je iz resornog ministarstva prezentovano, da će te uštede ići i do 50 odsto.

Ministarstvo finansija je u obrazloženju naloga EPS-u navelo da uredba iz 2021. nije bila u skladu sa propisima o PDV-u i akcizama te da obračun koji je od strane Ministarstva rudarstva i energetike bio obećan kupcima-proizvođačima zakonski nije moguće ostvariti.

Oko 100 prozjumera se okupilo na Vajber grupi u cilju da koordiniraju svoje delovanje i suprotstave se ovom stavu. Odlučili su se da pojedinačno šalju prigovore nadležnima zbog visine svojih računa za struju.

Zahvaljujući ovome Vlada Srbije je početkom godine usvojila izmene Zakona o PDV-u, koje su omogućile da se PDV, kada je reč o prozjumerima, više ne obračunava na celokupni iznos preuzete struje, već na iznos umanjen za količinu koju je kupac-proizvođač isporučio EPS-u.

Prozjumeri naglašavaju da nastavljaju borbu za ukidanje drugih dažbina kojima ih država opterećuje iako su proizvođači električne energije, pored toga što su i njeni kupci.

Velimir Gavrilović, energetski analitičar, kaže za Danas da je ispravno što su se nadležni odlučili da PDV za utrošenu struju prozjumerima obračunavaju tako što se umanje u odnosu na količinu viškova na mesečnom niovou koje su isporučili EPS-u.

– S obzirom na to da se država opredelila da populariše korišćenje obnovljivih izvora energije i da stimuliše građane da na svojim domaćinstvima ugrađuju solarne panele odluka koja je doneta je sasvim na mestu. Prozjumeri su tu struju koja je višak zaista proizveli samo ne poseduju svoje kapacitete za njeno virutelno skladištenje. Shodno tome njihov zahtev koji je usvojen ima smisla. Kao i onaj da budu oslobođeni plaćanja naknade za podsticaj proizvođača energije iz obnovljivih izvora. I oni sami su proizvođači iz obnovljivih izvora pa nema logike da plaćaju taj namet. Kada je reč o akcizi, država može u cilju popularizacije ugradnje solarnih panela da ukine obavezu prozjumerima da je plaćaju, ali lično mislim da to ne bi trebalo da bude slučaj. Naime, akciza se plaća na korišćenje robe a prozjumeri koriste struju isto kao i svi drugi potrošači. Od nameta na račun za struju, između ostalih, postoji i mrežarina. Ne vidim osnov da prozjumeri nju ne plaćaju jer za čuvanje viškova struje ne koriste svoju već tuđu infrastukturu. Mogli bi da izgrade i svoja skladišta struje ali bi to iziskivalo veće troškove za investiciju u okviru projekta koji sprovode – navodi Gavrilović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;