INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kada je vreme za zamenu stolarije?

02.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Prozori i vrata predstavljaju jedan od ključnih faktora u pravilnom funkcionisanju našeg doma kao celine koja je ekološki prihvatljiva, energetski održiva, zdrava, prijatna i bezbedna. Kako nijedan materijal nije večan, tako i stolarija ima svoj rok trajanja.

Kvalitetan servis ili popravka stolarije mogući su samo kod manjih kvarova

Kvalitetan servis ili popravka stolarije mogući su samo kod manjih kvarova (Foto: VEKA)

Postoje signali koji nam govore da stari prozori i vrata nisu više u "dobroj formi".

Strujanje vazduha kod prozora

Osećaj promaje u neposrednoj blizini stare stolarije je prvi znak da gubite dragocenu energiju. Ako u vaš dom ulazi hladan vazduh zimi ili topao leti vreme je da za zamenu stolarije. Čak i malo strujanje vazduha oko prozora u dužem vremenskom periodu ima veliki uticaj na visinu vaših računa za grejanje ili hlađenje.

Ovaj problem možete kratkoročno rešiti postavljanjem zaptivki, ali dugoročno ipak treba uzeti u obzir opciju zamene stolarije.

Visoki računi za grejanje

Prozori i vrata koji su energetski neefikasni dovode do velikih gubitaka energije, što se posebno primeti po visokim računima. Novi, energetski efikasni PVC prozori i vrata, dugoročno će vam doneti uštedu i nakon nekog vremena "sami sebe će otplatiti".

Teško se otvara i zatvara

Kada otvaranje ili zatvaranje stolarije postane otežano, to je znak da ju je potrebno renovirati ili zameniti. Ona predstavlja potencijalni rizik, pogotovo u vanrednim situacijama kao što su požar, poplava i sl, a postoji i veći rizik od ulaska provalnika.

Servis i popravka stolarije

Kvalitetan servis ili popravka stolarije su mogući kod manjih kvarova, dok sve preko toga nije isplativo ili izvodljivo. Kada vidite da mehanizmi ne funkcionišu, prozori se teško otvaraju, šarke su oslabile, servis za takavu stolariju je jednostavno nemoguć.

Stolarija više nije lepa na oko

Ako su prozori i vrata dotrajali, rasušeni, napukli, boja se ljušti i otpada, teško se čiste, ne izgledaju reprezentativno, a ne mogu da se poboljšaju popravkama, nanošenjem novog zaštitnog sloja boje i laka, vreme je da ih zamenite. Estetski faktor značajno utiče na prijatan boravak u vašem domu, a PVC stolarija zahteva minimalan trud oko održavanja,.

Između stakala se kondenzuje vlaga

Prozori se sastoje od dva ili tri stakla između kojih se nalazi vazduh koji služi kao izolator. Ako primetite kondenzaciju između stakala, to je znak da izolacija više nije dobra.

Nove generacije prozora sa niskoemisionim staklom, gde je prostor između stakala ispunjen gasom, najčešće argonom, koji slabije provodi toplotu od vazduha, povećavaju izolaciona svojstva PVC prozora i vrata. Niskoemisiono staklo omogućava zadržavanje toplote unutar prostorije i smanjuje toplotne gubitke i do 50% u odnosu na obično staklo.

Sunčeva svetlost je izbledela nameštaj i podove

Ukoliko tepisi, nameštaj i ramovi stolarije počnu da gube boju, to ukazuje da stakla nemaju adekvatnu UV zaštitu. Nove regulative zahtevaju mnogo veći stepen UV zaštite, koju poseduju niskoemisiona Low-E stakla.  

Stolarija se može zameniti u bilo koje doba godine

Pravo vreme za zamenu stolarije je onda kada vama to odgovara, odnosno možete je zameniti u bilo koje doba godine, a dovoljno je nekolilko sati ili jedan dan.

Novi PVC prozori i vrata otkloniće sve navedene probleme u trenu. Zbog izolacijskih karakteristika stakla i VEKA profila koji su odlični termo i zvučni izolatori, vaš dom će postati energetski isplativ tokom cele godine. Nova PVC stolarija pokazaće se kao najisplativija, a obezbediće i odličan komfor. Važno je da pri kupovini donesete pravu odluku. Informišite se i obezbedite kvalitetnu stolariju koja će vas služiti dugi niz godina i za koju ćete dobiti garanciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;