PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Više zahteva za građevinske dozvole dovelo je do probijanja rokova

24.02.2023. | NALED

U Srbiji je tokom 2022. ponovo zabeležen rast broja zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Ukupno je podneto 144.139 zahteva ili 4% više u odnosu na prethodnu godinu, ali je evidentno i da službenici iz godine u godinu sve više probijaju zakonske rokove za rešavanje predmeta, saopšteno je na sednici Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub), radnog tela NALED-a.

Dokumentacija

Dokumentacija (Foto: Pixabay)

Najuspešniji gradovi u izdavanju sve četiri vrste dozvola za gradnju su Sremska Mitrovica, Kruševac i Čačak, dok su u top 10 i Kraljevo, Sombor, Vršac, Kragujevac, Kikinda, Pančevo i Pirot, navodi NALED. Kada je reč o opštinama sa brojem zahteva iznad republičkog proseka, najbolji su Bogatić, Novi Bečej i Vrbas, a rezultatima se ističu i Gornji Milanovac, Kovin, Svilajnac, Topola, Ub, Ćuprija i Aleksinac.

Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović, koji je bio gost na sednici BFC Kluba, naglasio je da građani sve više koriste elektronske usluge što se vidi i po rastu broja naloga na Portalu eUprava.

– U 2022. imali smo u proseku po 1.000 novih korisnika sedmično, a prošle nedelje registrovano je čak 25.000. Više od 10.000 građana otvorilo je nalog u Pošti Srbije, a manji broj obratio se Upravi za trezor i poljoprivrednim stručnim službama. Svega stotinak stanovnika posetilo je šalter svoje lokalne samouprave, iako u gotovo svim opštinama i gradovima imamo tzv. eŠalter za pomoć pri otvaranju naloga. To znači da bi  lokalne samouprave trebalo više da promovišu ovu mogućnost, rekao je ministar Jovanović.

Dve trećine lokalnih samouprava (63%) kasni u izdavanju svih dozvola, pokazuju podaci NALED-a, pri čemu je to kašnjenje nešto veće u gradovima nego u opštinama. Najveće probijanje dešava se kod izdavanja lokacijskih uslova, koje investitori mogu da dobiju u proseku za 38 dana, iako je zakonski rok 28.

Upotrebnu dozvolu trebalo bi da dobiju za najviše pet dana, ali je pribavljaju za 14 (gotovo tri puta duže od zakonskog roka) dok se do građevinske dozvole može doći za 10 dana (rok je pet). Do probijanja rokova najčešće dolazi zbog manjka službenika u lokalnim samoupravama usled višegodišnje zabrane zapošljavanja. Ipak, čak 86% zahteva rešeno je pozitivno i odobrena je gradnja.

Elektronske građevinske dozvole prva su zaokružena javna elektronska usluga uspostavljena 2016, a NALED–ov Lokalni indeks eUprave (LEI) pokazuje da je danas nivo razvijenosti elektronskih usluga na lokalu na 40% od željenog nivoa. Gradovi i opštine dosad su u proseku digitalizovale oko 20% svojih administrativnih procedura. Potpredsednik BFC kluba i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić izjavio je da su lokalne samouprave svesne da je digitalizacija neophodan preduslov za razvoj, navodi NALED.

– Trudimo se da administracija na svim nivoima bude brža, efikasnija, spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede i da ponudi bolje javne servise. Šabac ima dostupnih devet eUsluga i usluge digitalne asistentkinje MIA. U narednom periodu nastavićemo da radimo na proširivanju eUsluga, rekao je Pajić.

BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle ili se nalaze u Programu certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). U Srbiji trenutno 11 lokalnih samouprava ima važeći BFC SEE certifikat, a u pet zemalja regiona (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija) ukupno 45, dok je kroz proces certifikacije prošlo više od 100 gradova i opština.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;