INFONET-468X60-BANNER

Bivša okretnica parnih lokomotiva pored Gazele postaje multifunkcionalni kompleks

09.02.2023. | eKapija

Kod Mostarske petlje u Beogradu nalazi se nekadašnja okretnica i garaža parnih lokomotiva. Ovaj prostor biće preuređen u višenamenski centar u kome će se okupljati kreativci iz različitih industrija.

Potpuna rekonstrukcija područja

Potpuna rekonstrukcija područja (Foto: AKVS arhitektura)

Investicija je vredna 52 mil EUR, a iza nje stoji Vlada Srbije - Kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu sa nacionalnom platformom "Srbija stvara"

Autori projekta su Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, osnivači studija AKVS arhitektura, koji je pobedio na konkursu 2021. godine. Nosilac izrade projektne dokumentacije je preduzeće Mašinoprojekt KORPING, dok je za projekat enterijera zadužen studio INKA.

Radovi na izgradnji novog kompleksa započeti su 1. februara, a izvođač radova je M Enterijer Gradnja.

- Osnovni princip projekta je očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa u sadašnjem trenutku, sa jasno naglašenim novim elementima i strukturama koji poput savremenih implanata doprinose ozdravljenju celine i njenom aktivnom uključenju u kreativne procese proizvodnje savremenog života - navodi AKVS arhitektura.

Glavni elementi koji čine projekat su javni otvoreni prostor oko okretnice, rekonstruisani objekti ložionice i vodotornja i nova poslovna zgrada – aneks na severoistočnom delu lokacije.

Održavaće se različite manifestacije na otvorenom

Održavaće se različite manifestacije na otvorenom (Foto: AKVS arhitektura)

Otvoreni prostor

Otvoreni prostor novog kompleksa projektovan je kao potpuno novi tip javnog gradskog prostora u Beogradu. Predviđeno je da se lako transformiše za potrebe različitih namena - od neformalnog parka za rad, izložbe i sajmove na otvorenom, do prostora za velike manifestacije i skupove.

Okretnica, u skladu sa svojom originalnom namenom centralne tačke železničkog mehanizma, sada postaje žiža pešačkih tokova otvorenog javnog prostora novog kompleksa. Teren oko nje je blago upušten na dole, tako da formira neformalni amfiteatar sa letnjom scenom pod otvorenim nebom, i sa izloženom originalnom betonskom strukturom okretnice u samom centru.

Nova poslovna zgrada

Nova poslovna zgrada (Foto: AKVS arhitektura)

Nova poslovna zgrada je odignuta od terena tako da se ispod nje teatralno uvode posetioci u ceo kompleks, i to upravo pravcima nekadašnjih šina kojima su dolazili vozovi sa Glavne železničke stanice. Zastakljeni eskalator vodiće posetioce na javnu panoramsku terasu na trećem spratu poslovne zgrade, odakle će moći da se sagleda ceo kompleks Ložionice sa okruženjem.

Rekonstruisani objekat vodotornja će sa javnim prostorom biti povezan pasarelom preko novoplanirane saobraćajnice uz Mostarsku petlju.

Pejzažnim uređenjem projekat teži ponovnom ozdravljenju duha mesta jedinstvene celine kompleksa Ložionica. U planu je formiranje velikog parka, ekstenzivnim ozelenjavanjem cele lokacije drvećem koje će uz stvaranje prijatne mikroklime ujedno štititi od buke i zagađenja sa Mostarske petlje u neposrednoj blizini.

Zelenilo će štititi od zagađenja sa mosta Gazela

Zelenilo štiti od zagađenja sa mosta Gazela (Foto: AKVS arhitektura)

Parternim uređenjem - gabionima ispunjenim lokalnim kamenom, kombinacijom šljunkovitih površina sa skoro divlje ozelenjenim zonama - evocira se atmosfera stare železnice i vozova, i podstiče prirodni, neformalni ambijent spontanog susretanja, stvaranja i razmene ideja mladih kreativaca u budućnosti.

Ložionica

Objekat ložionice je potpuno očuvan u svom originalnom stanju, tako da unutrašnji prostor ostane potpuno otvoren i protočan, bez poprečnih pregrada, tako da se struktura zgrade stalno sagledava u svoj svojoj veličanstvenosti.

Ukupno 26 gabionskih panela ispunjenim lokalnih železničkim kamenom visokih 5m na mestima nekadašnjih ulazaka lokomotiva u ložionicu, dramatično otvaraju ceo unutrašnji prostor hola ka pejzažu oko okretnice i uvode posetioce u prostor haba. Ulazni i izložbeni hol se proteže iza gabionskih panela, natkriven je staklenim krovom, a kako je orijentisan ka jugu, ujedno predstavlja i najosunčaniji prostor ka kojem je orijentisan ceo hab.

Jedini novi element prostora je čelična, žuta lučna galerija celom dužinom objekta, u velikom brodu sa severne strane, sa koje se radijalno prepuštaju radni prostori u vidu terasa koje levitiraju u vazdušnom prostoru Ložionice.

Terase se tipološki razlikuju među sobom, tako da su neke u nivou galerije, neke spuštene u vidu tribina ka prizemlju, neke odignute ka galeriji u vidu malih neformalnih prostora za prezentacije.

Vodotoranj

Objekat vodotornja će biti u potpunosti rekonstruisan, sa završnom obradom u terakota crvenoj nijansi, u duhu crvene konstrukcije mosta Gazela. On će biti novi reper u prostoru i znak koji usmerava pogled i kretanje ka ložionici iz pravca Gazele, biće očuvan i izložen javnosti kao vredan istorijski dokument industrijske arheologije grada Beograda.

Vodotoranj

Vodotoranj (Foto: AKVS arhitektura)

Prostor iznutra će biti potpuno ošupljen, bez novih dodataka, osim jedne platforme za stajanje posetilaca, tako da će moći da se sagleda ceo volumen objekta, originalni zidovi od cigle i bronzana kugla na vrhu prečnika 6,5m, u kojoj je ranije prikupljana voda za parne lokomotive. U unutrašnjem prostoru visine skoro 15m i prečnika oko 7m planiraju se privremene panoramske digitalne projekcije.

Nova poslovna zgrada

Poslovni aneks uz ložionicu predstavlja najavu nove prekretnice u tehnološkom, kreativnom i naučnom razvoju društva u savremenom trenutku, kao što je to pre tačno jednog veka bila sama železnica, i pre skoro pola veka auto-put Beograd-Niš i Mostarska petlja na istom mestu.

Svojom karakterističnom strukturalnom pojavnošču, nalik velikom mehanizmu, odiše duhom tehnološkog napretka. Aneks će biti prva poslovna zgrada u zemlji bez stubova - sve etaže će biti okačene na veliko centralno armirano betonsko jezgro, tako da se u zoni prizemlja postigne efekat lebdeće i moćne strukture, i potpuno protočnog prostora ka zoni prolaska od buduće metro stanice Gazela na ulasku u lokaciju. Na trećoj etaži zgrade planirana je panoramska javna terasa do koje će voditi veliki zastakljeni eskalator, odakle će moći sa visine da se sagleda ceo kompleks ložionice sa okruženjem.

Poslovni aneks, u duhu ideje o ekološkom progresu, dobija kiseoničnu opnu - vertikalnu šumu sa preko 200 sadnica džinovskih bambusa koji levitiraju oko zgrade.

Bambus ima veliku površinu listova za koje se lepe čestice zagađenja iz vazduha, pa tako smanjuje nivo CO2, pm2.5, pm10 čestica, prašine, obogaćuje vazduh kiseonikom i vlažnošću i stvara mirnu i prijatnu mikroklimu za boravak ljudi. U odnosu na druge biljke, bambus u atmosferu otpušta 30% više ksieonika i apsorbuje više ugljen-dioskida.

Za oko 400 ljudi koji će raditi u novom poslovnom aneksu, šuma bambusa će ublažavati užurbani život grada – stišavaće zvuke, umanjivati jaku svetlost, uklanjati neprijatne mirise i zagađenje iz vazduha, i ujedno će radnu atmosferu obogatiti prijatnim šuštanjem lišća na vetru, stvarajući ambijent rada u šumi, u samom centru grada.

Multifunkcionalna sala

Multifunkcionalna sala (Foto: INKA)

Enterijer

Centralnu zonu čini zona izložbenog prostora, kreativnih habova, radionica, učionica, sala za sastanke, prezentacije, probe i kreativna istraživanja.

Radi ostvarivanja kontinuiranih vizura i sagledavanja autentične konstrukcije ložionice, a istovremeno vodeći računa o upotrebljivosti i multifunkcionalnosti prostora za buduće korisnike "plutajuće" terase galerije su u pojedinim segmentima zastakljene. Svaki od ovih koncepcijski posebnih celina je dizajniran tako da se može ostvariti multifunkcionalnost.

Na severnoj strani galerije projektovane su konvencionalne kancelarije, ali i radionice i sale za sastanke, dok na južnoj strani galerije dominira koncept savremenog haba gde se tribine i izdignute galerije sa otvorenim co-working prostorima, naizmenično prepliću sa zastakljenim prostorima kreativnih inkubatora i sala za sastanke profesionalnih udruženja. Kroz centralnu zonu prolazi glavni ulaz u ložionicu preko koga se ostvaruje veza Beograda na vodi sa novoformiranim javnim prostorom sa Okretnicom.

Druga vrlo važna celina koja se nadovezuje na ulazni hol je prostor multifunkcionalne sale ili takozvani "Black Box". Kao jedinstven prostor u gradu, vizuelno i funkcionalno prepoznatljiv, namenjen ozbiljnim kulturnim sadržajima, projektovan je tako da tehnološki mora zadovoljiti potrebe najraznovrsnijih događaja. Posebna pažnja je posvećena projektovanju konfiguracija scensko-gledališnog prostora, tehničko-tehnološkog, kao i prostora namenjenog publici.

Predviđen da bude transformabilnog karaktera, scensko-gledališni prostor, daje mogućnost formiranja različitih konfiguracija od bioskopa, konferencija, kongresa do baletskih predstava i rok koncerata. Promenom odnosa između scene i gledališta projektom je predviđeno i više konfiguraciji za pozorišne predstave kao i modne revije i druge slične događaje.

Food & Beverage hala

Food & Beverage hala (Foto: INKA)

Treću značajnu, ali funkcionalno i tehnološki drugačiju celinu od svega pomenutog čini Food & Beverage hala. Ona je transparentnom staklenom pregradom vizuelno povezana sa izložbenim prostorom, gde se iz unutrašnjeg prostora u nju ulazi i isto tako velikim staklenim fasadnim zidom sa pripadajućom baštom na koju se iz nje izlazi.

Pored pet toplih projektovane su i četiri hladne kuhinje, dve pop-up pozicije, suvenirnica ili delikatesna radnja, kao i prostor za koncept takozvane "otvorene kuhinje" oko koje će se formirati različiti programi – gostujuće kuhinje, promocije, radionice i sl.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;