INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sledeće godine počinju radovi na rekonstrukciji Studentskog grada na Novom Beogradu

08.02.2023. | eKapija

Na javnom međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu "Studentski grad - Beograd" pobedio je turski Studio Nous Architecture, a pobedničko rešenje je predstavljeno na izložbi u Palati Srbija.

Prva nagrada

Pobedničko rešenje konkursa (Foto: Studio Nous Architecture)

Ministarstvo prosvete je ranije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u kompleksu Studentski grad na Novom Beogradu, kako bi se povećali smeštajni kapaciteti za studente. Konkurs je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije.

Na konkurs je stigla 21 prijava, a žiri, kojim je predsedavala arhitekta dr Grozdana Šišović, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu (u iznosu od 28.000 USD) dodeli Studiju Nous Architecture iz Turske. Iz ukupnog nagradnog fonda konkursa od 56.000 USD, osim prve nagrade, dva rešenja su nagrađena iznosima od po 7.000 USD, a pet sa po 2.800 USD, navodi portal eKapija.

Sledeći korak je izrada urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije, nakon čega će Ministarstvo objaviti tender za izvođenje radova.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da su radovi na novom objektu u Studentskom gradu deo Projekta "Studentsko stanovanje", u okviru kog će biti završen i studentski dom u Nišu.

- Cilj Ministarstva je da obezbedi dodatne kapacitete, stvori dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način da dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije, jer je smeštaj tokom studija i dalje jedno od najvažnijih pitanja koje studenti koji studiraju van mesta stanovanja i njihovi roditelji rešavaju. Izgradnjom ovog doma u Studentskom gradu obezbedićemo još 1.000 dodatnih mesta za smeštaj studenata u Beogradu koji je naš najveći univerzitetski centar - rekao je ministar i dodao da bi radovi trebalo da počnu nakon izrade urbanističkog projekta i druge projektno-tehničke dokumentacije, u drugoj polovini 2024. godine, prenosi eKapija.

Ministar je naveo da je procenjena vrednost radova i opremanja oko 26,5 mil EUR, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB), koja godinama podržava unapređivanje učeničkog i studentskog standarda u Srbiji.

Nadežda Gročkova Leruste, menadžerka CEB-a za Srbiju izjavila ovim povodom:

- Mi u CEB-u smo izuzetno ponosni što u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete Srbije pomažemo u finansiranju vodećeg projekta koji će obrazovanje učiniti dostupnim ekonomski ugroženim studentima kroz pristupačniji i poboljšani smeštaj.

Poseban cilj konkursa bila je promocija principa cirkularne ekonomije i održive zelene gradnje sa niskom potrošnjom energije i njihova primena pri izgradnji objekata.

- Povećanjem broja visokoškolovanih mladih ljudi doprinosimo razvoju ekonomije koja se zasniva na znanju, što ima pozitivan uticaj na privredu i društvo, kao i na budući razvoj zemlje - rekao je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;