IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Cene nekretnina i dalje rastu: Najskuplji stan u Srbiji prodat za 2,5 miliona evra

01.02.2023. | Blic

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda za četvrti kvartal 2022. godine vidi se da i dalje ima interesovanja za kupovinu najskupljih stanova u Beogradu. Tako je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, površine 383 kvadrata plaćen 2,46 miliona evra. Ponuda i tražnja i dalje se nadmeću, a stučnjaci navode da dok god je tražnja veća od ponude cene će rasti. Na pitanje koliko je cena od 10.000 evra za kvadrat realna, ocena je da je realna cena onu koju neko hoće da plati, podseća Blic.

Cene nekretnina

Dok god je tražnja veća od ponude cene će rasti (Foto: Pixabay)

Iz izveštaja se vidi da pada broj stanova kupljenih na kredit, a razlog su definitivno i veće kamate na stambene kredite i neizvesnost u pogledu daljeg kretanja s obzirom na to da FED i ECB uporno iz meseca u mesec dižu kamate, a u cilju da obore visoku inflaciju. Kada je reč o načinu plaćanja, iz RGZ navode da je 9 odsto svih nepokretnosti plaćeno iz kredita, što je 4 odsto manje u odnosu na prethodni period.

Nastavljen je rast cena kvadrata i značajno je povećana količina novca koji su građani u Srbiji dali za kupovinu nekretnina, pokazuje izveštaj. Zabeležen je i porast broja prodatih stanova, uprkos padu broja građevinskih dozvola s kraja prošle godine od 16 odsto i uprkos nepovoljnim ekonomskim globalnim okolnostima i visokoj inflaciji koja je ozbiljno narušila standard građana širom sveta.

RGZ navodi da je prema indeksu cena stanova u Srbiji cena kvadrata na međugodišnjem nivou porasla 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022. godine.

U saopštenju RGZ se navodi da je ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

- Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto, tj. 1,2 milijarde evra u četvrotom kvartalu 2022. godine. S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. godini i to za 36 odsto međugodišnje, navodi se.

- Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosi 145,03 što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022. godine. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije, izveštava RGZ.

- Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima "zlatnu sredinu" u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta, zaključuje RGZ.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;