INFONET-468X60-BANNER

Najbolja zaštita od buke sa auto-puta

02.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Buka je sastavni deo našeg života, naročito u gradskoj sredini koja obiluje zvukovima iz saobraćaja, sa gradilišta, iz industrijskih pogona ali i iz naše neposredne blizine. Zbog svakodnevne izloženosti buci, često zanemarujemo njen negativni uticaj na naše zdravlje zbog čega ju je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u grupu zagađivača i to drugog najrasprostranjenijeg posle zagađenog vazduha. Buka utiče na  sluh i često dovodi do poremećaja spavanja a samim tim i do hroničnog umora i smanjenja radnih sposobnosti.

Postavljanje zaštitnih panela na koridoru Niš - Pirot (Foto: Unipromet)

Negativan uticaj buke je evidentan i zato je neophodno sprovođenje akustičkog planiranja i zvučne zaštite u vidu zvučne izolacije ili barijera koje ovaj uticaj umanjuju ili čak potpuno blokiraju. Poslednjih godina se i u našoj zemlji sve više pažnje posvećuje ovoj temi i radi na umanjenju efekata buke na život ljudi.

Kompanija "Unipromet d.o.o." iz Čačka, čija je primarna delatnost proizvodnja i ugradnja zaštitne opreme za puteve, prepoznala je sve veću potrebu ali i odgovornost za postavljanjem sistema za zaštitu od buke na putevima, u blizini naseljenih mesta. "Unipromet" se već više od tri decenije bavi proizvodnjom i ugradnjom zaštitnih ograda, koje su u skladu sa svim evropskim (EN 1317, NF, ASTRA) i svetskim (AASHTO) standardima, pa je proizvodnja panela za zaštitu od buke bila logičan korak i pogon za njihovu proizvodnju pokrenut je još 2015. godine.

Transparentni paneli na deonici auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraća

Transparentni paneli na deonici auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraća (Foto: Unipromet)

Vozila na auto-putu u proseku stvaraju buku jačine 80dB, a u naseljenim krajevima regulativom je propisana jačina od 65dB tokom dana i 55dB tokom noći, tako da su zidovi za zaštitu od buke u tim mestima obavezni. Oni se postavljaju i u svim industrijskim postrojenjima, bolničkim zonama, kulturno-istorijskim lokalitetima, područjima za odmor i rekreaciju i svim mestima gde je nivo buke viši od propisanog.

Unipromet paneli za zaštitu od buke uglavnom su napravljeni od aluminijuma i ispunjeni kamenom vunom a dele se na apsorpcione i reflektujuće. Apsorpcioni paneli se prave od perforiranog aluminijuma i njihova uloga je da apsorbuju zvuk i spreče njegovo dalje širenje dok reflektujući imaju ulogu da ga odbiju. U reflektujeće spadaju i transparentni paneli, napravljeni od akrilnog stakla, koji se mogu kombinovati sa aluminijumskim a veoma su zahvalni jer ostavljaju neometan pogled na okolni pejzaž. Paneli se mogu raditi u bojama prema želji tako da pored zaštite imaju i estetski efekat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;