INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Najbolja zaštita od buke sa auto-puta

02.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Buka je sastavni deo našeg života, naročito u gradskoj sredini koja obiluje zvukovima iz saobraćaja, sa gradilišta, iz industrijskih pogona ali i iz naše neposredne blizine. Zbog svakodnevne izloženosti buci, često zanemarujemo njen negativni uticaj na naše zdravlje zbog čega ju je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u grupu zagađivača i to drugog najrasprostranjenijeg posle zagađenog vazduha. Buka utiče na  sluh i često dovodi do poremećaja spavanja a samim tim i do hroničnog umora i smanjenja radnih sposobnosti.

Postavljanje zaštitnih panela na koridoru Niš - Pirot (Foto: Unipromet)

Negativan uticaj buke je evidentan i zato je neophodno sprovođenje akustičkog planiranja i zvučne zaštite u vidu zvučne izolacije ili barijera koje ovaj uticaj umanjuju ili čak potpuno blokiraju. Poslednjih godina se i u našoj zemlji sve više pažnje posvećuje ovoj temi i radi na umanjenju efekata buke na život ljudi.

Kompanija "Unipromet d.o.o." iz Čačka, čija je primarna delatnost proizvodnja i ugradnja zaštitne opreme za puteve, prepoznala je sve veću potrebu ali i odgovornost za postavljanjem sistema za zaštitu od buke na putevima, u blizini naseljenih mesta. "Unipromet" se već više od tri decenije bavi proizvodnjom i ugradnjom zaštitnih ograda, koje su u skladu sa svim evropskim (EN 1317, NF, ASTRA) i svetskim (AASHTO) standardima, pa je proizvodnja panela za zaštitu od buke bila logičan korak i pogon za njihovu proizvodnju pokrenut je još 2015. godine.

Transparentni paneli na deonici auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraća

Transparentni paneli na deonici auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraća (Foto: Unipromet)

Vozila na auto-putu u proseku stvaraju buku jačine 80dB, a u naseljenim krajevima regulativom je propisana jačina od 65dB tokom dana i 55dB tokom noći, tako da su zidovi za zaštitu od buke u tim mestima obavezni. Oni se postavljaju i u svim industrijskim postrojenjima, bolničkim zonama, kulturno-istorijskim lokalitetima, područjima za odmor i rekreaciju i svim mestima gde je nivo buke viši od propisanog.

Unipromet paneli za zaštitu od buke uglavnom su napravljeni od aluminijuma i ispunjeni kamenom vunom a dele se na apsorpcione i reflektujuće. Apsorpcioni paneli se prave od perforiranog aluminijuma i njihova uloga je da apsorbuju zvuk i spreče njegovo dalje širenje dok reflektujući imaju ulogu da ga odbiju. U reflektujeće spadaju i transparentni paneli, napravljeni od akrilnog stakla, koji se mogu kombinovati sa aluminijumskim a veoma su zahvalni jer ostavljaju neometan pogled na okolni pejzaž. Paneli se mogu raditi u bojama prema želji tako da pored zaštite imaju i estetski efekat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;