INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Boško Buha" i Dečji muzej biće u zgradi Pošte na Savskom trgu, a u pozadini nova škola i vrtić

09.01.2023. | N1

Na svom Instagram nalogu ministar finansija Siniša Mali objavio je ilustraciju kako bi u budućnosti trebalo da izgleda zgrada Pošte na Savskom trgu, u kojoj će se nakon temeljne rekonstrukcije nalaziti Dečji muzej Beograda i pozorište Boško Buha.

Savski trg

Savski trg (Foto: Printscreen/Instagram/Siniša Mali)

- Projekat Beograd na vodi pokrenuo je i razne druge projekte u ovom delu Beograda, ali i potpuno promenio navike ljudi, koji danas mogu da uživaju pored reke, u novom centru grada, naveo je Mali za Novosti.

- Biće rekonstruisana zgrada Pošte, kojoj će biti vraćena fasada i izgled koji je imala pre Drugog svetskog rata. U toj zgradi biće smeštene veoma važne institucije kulture - Dečji muzej Beograda i Pozorište "Boško Buha", čime će konačno biti rešen problem lokacije tog teatra, a što je bila i velika želja pokojnog glumca Milorada Mandića Mande, dodao je.

Kako je naveo Mali, iza zgrade Pošte nalaziće se nova državna škola i vrtić.

- Škola će biti najmodernija u gradu, nastava će biti dvojezična, a imaće i unutrašnji bazen i sportske terene. U staroj zgradi železničke stanice biće Muzej istorije Srbije, iza kojeg će se nalaziti metro stanica na kojoj će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice, istakao je ministar.

On očekuje da će do 2025. godine početi izgradnja svih planiranih objekata u Beogradu na vodi i da će ceo projekat biti završen 2028. godine.

Portal N1 podseća da je scena Pozorišta "Boško Buha" na Trgu republike zatvorena 2014. godine, od kada je "Buha" podstanar u Ustanovi kulture "Vuk" u Bulevaru kralja Aleksandra. Iako se očekivalo renoviranje prostorija u centru grada, sada se pominje trajna promena adrese.

Inače, najave o obnovi zgrade Pošte po originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića traju već duže od dve godine.

Gradski urbanista Marko Stojčić je još u junu 2020. godine najavio da će zgrada Pošte biti rekonstruisana i da će joj biti vraćen predratni izgled, podseća N1.

Dve godine kasnije, tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ponovo je najavio obnovu zgrade Pošte koja bi trebalo da postane nova adresa jednog beogradskog pozorišta i biblioteke.

U novembru prošle godine i direktorka kompanije "Beograd na vodi" Zorana Burlić najavila je u intervjuu za portal eKapija izgradnju nove škole i pozorišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;